bigkiss
Moi på kontor med champagne og neglelak. Det er vel mandag formiddag. 😉

Min trøje er fra Zoe Karssen hos Styledoctor.dk.

Lad mig starte med at sige, at jeg jo altså ikke er ekspert. Überhaupt!
Der findes masser af mennesker, der har blogget i meget længere tid end jeg, og der findes et utal af blogs, som er mere succesfulde end min.
Men jeg har nu blogget en rum tid, og jeg har jo lidt web-erfaring fra min tid før krapyler og TWINPEAKS som digi-dame på ELLE og IN, og det sker altså nu og da, at jeg får mails fra folk, som er ved at starte en blog op, som gerne vil have nogle tips.
Desuden har jeg jo fået Isabella i praktik, og jeg ville elske, hvis hendes tid her på kontoret kunne udmunde i nogle gode ting for hendes blog, så jeg har lagt hovedet i blød og har altså formuleret et par hjemmegjorte tips til den nyopstartede blogger.
De er helt for egen subjektive regning, og man får altså ikke pengene igen, hvis det viser sig at være noget være jask. 🙂

Here goes!

1.  Køb dit eget domæne
Når man starter en blog op, starter man normalt med at skrive i et CMS-system, hvor design, skrifttyper og alt andet er lavet på forhånd. Det er nemt og gratis.
Jeg startede min blog op i WordPress, og senere er den flyttet til Bloggers Delight. Der er stort set ingen forskel, begge programmer er nemme at bruge og enormt intuitive – prøv selv her.
Eneste “problem” er, at bloggen så automatisk kommer til at hedder .wordpress.com eller .bloggersdelight.dk til “efternavn”. Min blog hed eksempelvis www.twinpeaks.wordpress.com de første to dage. Og det kan virke ret forvirrende for en læser, som får alt for meget information i allerede første linje.
Derfor er min anbefaling altså, at man køber sit eget domæne. Det kan man eksempelvis gøre hos One.com. Jeg betaler 146 kr. om året for mit domæne, twinpeaks.dk, så det burde de fleste kunne finde knasterne til. 🙂

2. Gør dit univers nemt at tyde
Der er lavet en masse undersøgelser, som viser, at vi, når vi surfer rundt på Internettet, læser eller ser en hjemmeside ved at lade blikket køre fra øverste venstre hjørne og ned over siden for at slutte i nederste højre hjørne. Desuden er vi efterhånden alle sammen så vant til at bruge tid på nettet, at vi har en forventning om lynhurtigt at skulle kunne aflæse, om den webshop, blog eller netavis, vi er inde på, er noget for os.
Derfor anbefaler jeg, at man gør det tydeligt allerede på bloggens forside, hvilken slags blog, man er. Eksempelvis har jeg en farverig header, som det hedder (der, hvor der står TWINPEAKS), og så har jeg valgt at lave nogle faner, som hedder ‘Klædeskabet’, ‘Badeværelset’ og så videre, så man kan klikke ind på underkategorier, der interesserer mig.

3. Skriv indlæg regelmæssigt
Det betyder ikke så meget, om det er en eller to gange om ugen – eller måske hver dag. Men dine læsere har brug for at vide sådan cirka hvornår, der kommer noget nyt, så de kan se, at du er in this for real. 😉
Der er så mange bloggere på markedet, at hvis du er for længe om det, finder vi bare en anden yndlings-blog.

4. Svar alle kommentarer
Jeg hader lidt at skrive det her, for jeg når nemlig ikke selv at svare alle kommentarer længere. Og det er jeg enormt træt af. For jeg synes som udgangspunkt, at hvis nogen tager sig tid til at skrive noget til én, så skal man sgu tage sig tid til at skrive tilbage. Jeg svarer selv så mange, jeg kan, men i mixet af arbejde, krapyler, opvask, hårvask, tøjvask og så videre, når jeg desværre ikke dem alle.
Men i starten (før krapylernes fødsel) svarede jeg hver eneste kommentar (tit om natten, når jeg ikke kunne sove. Det var enormt hyggeligt, faktisk), og det vil jeg anbefale, at man gør i så vid udstrækning, som det kan lade sig gøre.

5. Gør dig umage med skriveriet
Det kan smutte for alle, og det ved guderne (og min svigermor, der er god til at rette mig), at det gør det også for mig. Men som udgangspunkt synes jeg, man skal læse sine indlæg igennem et par gange, før man udgiver, så man undgår stave- og grammatikfejl. De fleste ord kan googles, hvis man er i tvivl om stavemåden, og er man dårlig til nutids-r, skal man prøve med ‘prøver’.
Nej, vi er ikke alle lige gode til at stave, men nu ér blogging jo altså et skrevet medie, og det er så meget lettere at slappe af og lade sig lulle ind i et tekstunivers, hvis man ikke snubler over kommaer hele tiden. 🙂

Det var så dem – mine fem opstartstips!
Hvis man spurgte en anden blogger, ville hun nok have ‘gode billeder’ på sin top-5, men jeg har jo altid været mere til det med at skrive end det med de perfekte billeder. Sådan er vi så forskellige. Og det er jo netop det, det handler om.
Selvom jeg synes, denne talemåde er enormt irriterende og fortærsket, så er det altså sandt, når det kommer til at blogge: Be yourself – everyone else is already taken.

Happy blogging! Jeg glæder mig til at finde jer derude!
Hvis disse tips bliver vel modtaget, planlægger jeg at lave en opfølgning, som handler om mine idéer til, hvordan man kan skaffe trafik til sin blog.