IMG_3077.JPG

Cxense Display

Indlægget er sponsoreret af Kildevæld.

Vi lever unægtelig i en tidsalder, hvor skærme i alle former, størrelser og anvendelsesformer fylder mere i vores liv end nogensinde før. Jeg er selv utroligt glad for skærme! Jeg elsker min iPhone 6 Plus, som jeg primært bruger til Instagram, jeg elsker min Surface Pro 3, som jeg primært bruger til at svare emails og komponere blogindlæg, og jeg eeeelsker vores TV, som jeg primært bruger til at se serier på, når ungerne er puttet, og Jon og jeg skal vegetere i armene på hinanden.

Jeg synes, det er ganske naturligt og også meget skønt, at mange firmaer, foreninger og folk fra tid til anden tager virkeligheden omkring vores brug af de mange skærme op og viser os de skræmmebilleder, man ikke skal kradse længe i facaden for at finde – men det kan også være en lille smule bedrevidende. Og når de fleste af disse kampagner rulles ud på de sociale medier kan det virke en kende dobbeltmoralsk.

kilde1

Kildevæld har lige nu skudt en kampagne af sted, der bygger på en række undersøgelser, de har fået foretaget. Billedet herover er taget fra deres facebook-profil, og virkeligheden er ifølge deres kilder, at 8 ud af 10 af os alle sammen foretrækker den virkelige verden fremfor sociale medier. Jeg vil tillade mig at være lidt provokerende og for det første sige, at jeg ynder at dele tingene op. Hver ting til sin tid. Jeg NYDER mine dage og aftner i kolonøjseren, når solen skinner og alt er grønt, og her kan der gå mange timer, hvor jeg end ikke bekymrer mig om, hvor min mobil eller computer befinder sig. Og så er der de sløve tirsdag aftner, hvor regnen trommer på ruden, krapylerne snorker på puden, og Jon spjætter rundt på et teater, og de aftner befinder jeg mig enormt vel på de sociale medier. Jeg henter smil fra min venners stolte første skoledags-unger, jeg finder inspiration til næste impulskøb hos mine modestærke veninder, og jeg fordriver tiden med at grine af, hvem Anders Hemmingsen mon har taget pis på i dag. Og det har jeg det absolut ikke dårligt med.

At to ud af ti hellere vil leve i en alternativ virkelighed end den udenfor døren er en kende foruroligende, synes jeg. Men på den anden side – hvad gjorde disse mennesker før internettet? Var de da bare alene og ensomme og måtte undvære den sociale kontakt, de da heldigvis finder virtuelt nu?

Det, Kildevæld gerne vil med deres kampagne, er at minde os om at være til stede i nuet, og den pointe kan jeg godt lide. Jeg har taget mig selv i, at det er år og dage siden, jeg sidst ventede på noget som helst uden at have en telefon i hånden. Det være sig i venteværelset hos lægen, ved busstoppestedet eller i kø til toilettet. Måske er de pauser meget gode for hovedet nogle gange? Bare at stå og stirre på et søm i væggen uden filter?
Det, at vi nu kan tjekke mails på mobilen (og ja, også på armbåndsuret for mange) gør, at vi føler, vi skal svare med det samme. Måske skulle man øve sig i at holde mailen på computeren?

Desuden har Jon og jeg indført en regel derhjemme, som går ud på, at man ikke må tage mobiltelefoner med ind i soveværelset. Mens vi sover i sengen, lader telefonerne op i køkkenet. Jeg har opdaget, at jeg har lettere ved at slukke for tankerne, hvis søvn er det eneste, jeg har i hovedet, når jeg lægger det på puden, og ikke det faktum, at en gammel gymnasiekammerat har spist en helt utroligt fotogen æggekage til aftensmad.
Desuden forbyder min kære mand brug af mobiltelefon, mens vi ser film eller TV, da han mener, det er respektløst overfor dem, der har lavet den kunst, vi sidder og ser på … Han er sød til at tage outfitbilleder af mig, når jeg beder om det, så jeg adlyder. Som regel. 🙂

En anden ting, Kildevæld slår på, er at halvdelen af dem, de har talt med, erkender, at de når mere, når de koncentrerer sig om én ting af gangen …
Den går rent hjem hos Fru Lange! Hvis jeg bare kunne gøre det færdigt, jeg er begyndt på, ville alt være meget nemmere. Jeg er alt for dum til at gå i gang med at svare en mail, blive afbrudt af en tanke om et indlæg, jeg så går i gang med, mens jeg liiige skal tjekke Instagram og pludselig er det tid til frokost – og så aner jeg ikke, hvor jeg nåede til og er kun halvt færdig med det hele. 🙂

Jeg tror ikke på, at det er Fanden, der har skabt computer og Internet, og jeg er nok én af dem fra Kildevælds statistikker, som bruger 9 timer om dagen med hovedet rettet mod en skærm. Jeg arbejder foran en computer, jeg svarer kommentarer fra mobilen, mens jeg tisser, og jeg ser tit TV om aftenen. It adds up!
Men alt til sin tid. Og det er stensikkert skæppesundt for os at blive gjort bevidst om vores vaner, så vi har en mulighed for at tage dem op til overvejelse.
For mig fungerer det godt med enkle regler. Jeg bruger som udgangspunkt ikke mobil eller computer, når krapylerne er hjemme og vågne (med mindre de gør noget overmåde charmerende, som skal foreviges med telefonens indbyggede kamera, naturligvis), og de har endnu ikke fået lov at lege med en iPad eller en mobiltelefon.

At være til stede i nuet er mange ting. Det kan betyde noget helt forskelligt for os alle sammen. Jeg kan godt lide at gå en tur alene engang imellem – uden børn, mand, telefon eller musik i ørene – og virkelig se de ting, jeg kommer forbi. Høre lydene omkring mig og indsnuse de dufte, der er i luften. I de øjeblikke føler jeg mig ret til stede.

Og så er det her, jeg får lyst til at indskyde et lille spørgsmål:
Hvad gør det for jer?