Det er en offentlig kendt sandhed, at tvillinger er lidt bagud i deres udvikling. Det første år er den god nok, også i min vurdering. Mine krapyler var født fem uger for tidligt, så de var fem uger senere end rettidigt fødte børn om det meste. Øjenkontakt, at sidde op, og de gik først, da de var 15 måneder.

Men jeg har altid undret mig lidt over, at man mente, at denne lidt sløvere udvikling ville fortsætte. Folk fortalte mig, at tvillinger deler et sprog, hvorfor de ikke føler samme slægtskab med os andre og derved udvikler et rigtigt menneskesprog før senere.

Den påstand havde jeg svært ved at tro på – lige indtil for et par måneder siden, da det gik op for mig, at jeg ikke længere kunne kende mine krapyler fra hinanden gennem babyalarmen. Siden de kom ud af undertegnede, har jeg ved hvert enkelt nys, øf eller grynt øjeblikkeligt kunne stadfæste, om det undslap Prop eller Berta. Både live, gennem babyalarm eller 20 meter væk på en legeplads. Men siden de begyndte at lege med hinanden, er de begyndt at efterligne hinandens lyde, og det gør de begge mesterligt! De kan have, hvad der synes som hele samtaler med plots, historieudvikling og pointelevering – sidstnævnte til den andens store applaus og anerkendelse.

Men sideløbende med det, har de altså også samlet en del dansk op. De taler det ikke endnu, men de forstår vanvittigt meget! Når Jon bliver tvetydig i sin underholdning med BRIO, som det sås på Instagram i går, er de gudskelov endnu uskyldigt uforstående, men når jeg beder Berta tage bukserne af, fordi hun skal i bad, eller spørger Hugo, om han vil hente sit nattøj, så går den ind på lystavlen med det samme.

Jeg har hørt, at børn, som vokser i familier, hvor  deres forældre og søskende taler mere end et sprog, snildt med tiden mestrer alle disse, de taler bare senere, fordi de inde i bøtterne øver sig i at hitte ud af, hvilke ord, der passer til hvilket familiemedlem.

Sådan er det også med krapylerne! De har tilsyneladende bare lettest ved at tilegne sig hinandens sprog, hvilket sandt at sige også er svært charmerende at være vidne til. 🙂