12200488_10153636845906886_421613661_n

Jeg støder nogle gange (i virkeligheden ret tit) på ord, som jeg ikke helt forstår. Forstå mig ret, det er ikke deres betydning, jeg ikke begriber. Jeg ved godt, hvad der menes med ordet. Det er deres oprindelse, der er grund til min undring. Jeg undres over, hvorfor man bruger netop de ord om en ting, et begreb eller en følelse og ikke et andet.
Klog af skade, da jeg tidligere har forfattet et indlæg om ord, jeg ikke forstår, har jeg valgt at forklare min undring. I mit sidste indlæg om emnet blev det nemlig af nogle opfattet som om, at jeg så ned på det, ordene repræsenterede. Den reaktion udmundede i øvrigt i dette indlæg. 🙂

Derfor håber jeg, at jeg denne gang ikke sætter gang i spekulationer om, hvorvidt jeg er modstander af undskyldninger eller skruetrækker, og i så fald kan jeg lige så godt slå fast en gang for alle: Det er jeg ikke. 😉

Nu til ordene.

UNDSKYLD
Jeg har i al den tid, jeg kan huske, undret mig over ordet ‘undskyld’. Jeg troede som barn, at det var en sammentrækning af sætningen ‘Jeg ved godt, jeg var lidt OND, det var min SKYLD’. Men som jeg blev ældre, lærte jeg jo, at ordet staves med ‘u’ og ikke ‘o’, hvorfor det alligevel ikke giver mening.

SKRUETRÆKKER
Jeg forstår godt, at himstragimsen, som dette tilnavn dækker over, fungerer således, at den trækker en skrue rundt, men hvor mange siger det? Hvordan ville man forklare en skruetrækkers virke til en 3-årig, hvis han eller hun spurgte?
Man ville nok snarere sige, at en skruetrækker bruges til at skubbe, mase eller proppe skruerne ind i væggen. Jeg synes, at ordet ’skrueskubber’ er langt mere dækkende.

UHUMSK
At noget er uhumsk, betyder, at det er ulækkert og uhygiejnisk. Men til forskel fra andre tillægsord, der starter med ‘u’, kan ordet ikke anvendes uden. Eksempelvis kan noget jo godt være lækkert. Eller hygiejnisk. Men det kan ikke være ‘humsk’! Hvilket gør, at det er ret weird, at noget så kan være uhumsk. Synes jeg.

Hvis nogen derude skulle sidde med en forklaring på, hvordan disse ord er kommet for en dag, oplys mig da endelig! Det ville gøre mig lykkelig!