12312468_10153677282841886_258968201_n

I år bliver første gang nogensinde i mit 34 år lange liv, at jeg skal fejre juleaften uden min far og min søster. Og jeg har liiidt svært ved at rumme det faktum, faktisk. Men samtidig glæder jeg mig måske mere end nogensinde til d. 24. december.

Første år, jeg var kærester med Jon, holdt vi jul hver for sig. Han på Samsø og jeg på Als. Året efter var vi flyttet sammen, og da havde vi held med at overtale både min far og min Elke, Jons far og mor og begge vores søstre til at komme til København og fejre højttideligheden med os i Vestergade. Jon stod for maden, jeg stod for pynten, og det var skidehyggeligt!
Året efter var jeg ret gravid, men vi valgte alligevel at holde jul alskilt, da det ligesom var sidste chance for at holde en jul i “gamle rammer”. Jon var atter på Samsø, hvor hans mormor bor, mens jeg slugte brune kartofler, andesteg og litervis af risengrød på Als. Siddende meget dybt i en Pernilla-stol det meste af tiden.

12312270_10153674901756886_13414280_n
Sidste år holdt vi jul hos min far og hans kone i det sønderjyske, og efter de officielle bedsteforældre-deleregler, når det kommer til juleaftner, skal vi år fejre jul med Jons side af familien. Og det skal ske i Nørregade i vores splinternye stue med høje paneler og lyskæder lige udenfor på altanen! Det første, jeg sagde, da vi var til fremvisning på vores lejlighed i september, var, at stuen var perfekt at holde juleaften i. Jeg har arvet et juletræstæppe fra min farmor, Jon er stadig svedig til at lave mad, og både hans mor, far og søster kommer på besøg. Og endnu bedre: Krapylerne findes! <3

Min svigermor foreslog, at vi dansede om juletræet d. 24. om eftermiddagen og siden åbnede gaver, så vi således kunne putte ungerne og nyde julemaden i fred og ro.
Jeg var ved at tude! Aldrig i livet – man bytter ikke sådan om på rækkefølgen af jul! Det ville være det samme som at cykle baglæns, bære heste på skuldrene eller starte med at udråbe en vinder, inden man spillede Ludo!

Min plan er at give ungerne en sen middagslur, spise middag tidligt og lade dem være de første til at få julegaver. Som jeg skriver det, får jeg seriøst sommerfugle i maven ved tanken om at holde dem i deres små, fedtede hænder og se deres benovelse, når vi danser om juletræet. Særligt Hugo er begyndt at pege ivrigt og udbryde “Lulaschræ’, hver gang vi passerer et på gaden, og vi har lært dem ordet ‘nisse’ og købt chokoladekalendre til dem, som det ses på billedet herover.

I dag er det d. 2. december, og jeg giver lammere til alle dem, der fløjter andet end julesange, når jeg passerer dem på gaden! Hvis jeg hører nogen sige, at de hader jul, er trætte af nisser eller ikke gider høre Radio Soft, får de også en lammer, og det anser jeg for værende fuldt ud acceptabelt. 🙂

GLÆDELIG JUUUUL!