13324045_10154025370811886_2007235240_o

Indlægget er sponsoreret af Naturli’.

Man skal ikke have været gæst her på domænet særligt længe, før man ved, at jeg er en kødpige. Sådan vaske-ægte. Jeg elsker grillpølser i kolo’en, burgers på Cock’s and Cows, skinkepizza i solen på Illum og store bøffer med bernaise på Pastis. Eller MASH. Eller Jensen’s Bøfhus.
Men for en måneds tid siden sendte Jon mig et link til en film, der viser den uhyggelige sandhed bag kødproduktion i både Danmark og andre lande, hvor dyrene har det virkelig, virkeligt dårligt, inden de havner på en tallerken eller i en frituregryde et sted. Og overskriften på mailen var “Skal vi ikke forsøge os med en ugentlig kødfri dag?” Min første tanke, inden jeg havde afspillet filmen var “Hells no!”, men efter at have set filmen, sank jeg en ekstra gang og responderede et spagt “Ja …”

Veganer bliver jeg aldrig. Al respekt for, hvad man spiser – det kunne aldrig falde mig ind at blande mig endsige interessere mig for, hvad andre mennesker putter i munden, og jeg ville blive snotfornærmet, hvis andre begyndte at kommentere på min tallerken. Men jeg gad godt spise mere grønt. Både fordi, det er så sundt, fordi mine unger gerne må vokse op med nogle lidt bedre vaner på det punkt end jeg (jeg anser stadig kogte kartofler som en form for blandet salat), og forbi miljøet ikke har supergodt af al den kød, vi spiser.

Derfor var det ganske pudsigt, da jeg for tre ugers tid siden (en uge efter, at vi havde aftalt en ugentlig kødfri dag i privaten, men stadig havde enormt svært ved at hitte på grønne alternativer) fik en mail fra en pige, der var interesseret i at vide, om jeg ville lave et sponsoreret indlæg for Naturli’. Naturli’ er veganske alternativer til de kød-klassikere, man kender. De seneste tre dage har ungerne, Jon og jeg spist spagetti med bolognaise, beuf stroganoff og store, hjemmegrillede cheeseburgers. Der har bare ikke været kød med i mikset, og osten i burgerne var sågar uden mælkeprodukter!

Den første ret, vi prøvede, var bolognaisen, og jeg kvier mig lidt ved at indrømme, at den faktisk er bedre end den, jeg laver. Og den smager af kød! Stroganoffen var også et kæmpehit – særligt hos den yngre målgruppe i familien, der begge bad om anden omgang!
Bøfferne var jeg dog ikke til … Det var lidt som at glæde sig til en cola og så få en Coca-Cola Light. Den kunne sagtens spises, bevares! Men jeg har bare en klar overbevisning om, hvordan en kolonihave-grillet burger skal smage, og sådan smagte den ikke.

I formiddags var hele familien i SuperBrugsen i Skovlunde for at købe ind til at kunne lave rabarbersaft, og her fandt vi så Naturli’-retterne i køledisken. Man kan både købe dem som færdigretter, der bare skal varmes (det var dem, vi smagte), og man kan også vælge at købe kød-alternativet og så selv kreere sin ret, som man plejer. Vi kommer sikkert som amen i kirken til at gentage successen, og det bliver nok færdigretterne. Vi er ikke videre kulinariske derhjemme (omend det faktisk gik supergodt med at lave rabarber-saft!), og det dér med bare at skulle varme noget i tre minutter, passer os (og Krapylerne) ret glimrende. 🙂 Og priserne var meget billigere end dem på kød. Dobbelt-win!

IMG_2766

Naturli’ har givet mig lov at udlodde tre store kurve fulde af Naturli’-varer, så tre læsere kan få en fornemmelse af, hvad det vil sige at være kødfri uden at mærke det – i hvert fald bare engang imellem. Jeg er faktisk lidt misundelig på præmierne, så jeg må ned i den der brugs igen. 😉

Nu er jeg jo IKKE veganer, men HVIS jeg var, så ville hver 100 gram mad, jeg spiste, udlede 2,89 kg CO2. Det er ikke ret meget, kan jeg fortælle. Og nu kommer spørgsmålet, som man skal svare på for at deltage i konkurrencen så:

Hvor meget CO2 udleder man, når man spiser 100 gram kød?

  1. Det samme som en veganer?
  2. 4,94 kg CO2?
  3. 7,19 kg CO2?
  4. 11,60 kg CO2?

Skriv dit svar i kommentarfeltet herunder, og husk at opgive mailadresse.
Vinderne bliver trukket d. 9. juni og offentliggjort her på domænet. 🙂

GOOD LUCK!