skaermbillede-2016-12-27-kl-20-34-35
Hvis man er dramatisk anlagt, kan man sige, at det faktisk er lydbøgernes skyld, at jeg stadig lever. Og i dag føler jeg mig dramatisk anlagt, så nu skal De høre.
Jeg blev færdig med min uddannelse på RUC i sensommeren 2009. En måneds tid forinden havde jeg forladt/var jeg blevet smidt ud af min daværende kæreste, og siden var jeg flyttet ind i en lejlighed på Vesterbros Torv sammen med min veninde. Lejligheden var møbleret, og der lugtede af lort. Det er ikke for at være simpel, at jeg bruger et så ufint ord – det er faktisk sandt. Vi troede, lejligheden led af svamp, og vi gjorde alt for at lufte ud og vaske vægge ned. Indtil min far (født i Sønderjylland) en dag trådte ind ad døren, trak vejret lidt i staccato gennem næsebordene og med største selvtillid udbrød “Det dér er ikke svamp, det er lort. Menneskelort!”
Samme eftermiddag brød vi sammen ind i kælderrummet under mit værelse ved hjælp af en grydeske (true story), og her opdagede vi et afløb med en udtørret vandlås. Altså kom stanken i vores lejlighed direkte fra det sted, hvor vores fæces sendes til evig svømning, når den forlader os. Og problemet blev løst ved, at vi hældte en liter vand i afløbet.

Ovenstående fortælling var blot ment som en stemningsopbygger. Oveni var det nemlig november og enormt koldt i Danmark. Jeg havde intet job, ejede ikke kongens mønt, fik ikke engang et afslag på alle de ansøgninger, jeg sendte ud, og så var jeg nyslået single.
Jeg arbejdede nu og da som kontorvikar hos TempTeam, og da de i selvsamme november måned tilbød mig tre ugers ansættelse i træk, sprang jeg til. Jobbet gik ud på, at jeg skulle sidde i et trøstesløst byggeri i Sydhavnen hver dag fra kl. 8 til 17 og bruge min tid på at rette tastefejl. Computerne i den bank, der havde hyret mig, skrev deres kunders adresser ind automatisk, men nogle gange missede de at skrive mellemrum imellem vejnavn og ditto nummer, så der eksempelvis kom til at stå ‘Tuborgvej6’, og så var det min forbandede pligt at rette det til ‘Tuborgvej 6’. I tre stive uger. Jeg kunne bogstaveligt talt høre mine hjerneceller kravle ud af ørene på mig, stille sig til rette, trække vejret en sidste gang, skrige ‘Jeronimooooo’ for derefter at springe ud og forlade mig for stedse. Det. Var. Så. Kedeligt!

INDTIL (og nu kommer så pointen) at jeg opdagede begrebet LYDBØGER! Pludselig fik jeg penge for at bruge en lille del af min hjerne på at rette andres slåfejl, mens størstedelen af mit bevidsthedsniveau blev brugt på at løse mordgåder sammen med Elsebeth Egholm og Camilla Läckberg, hvis gruvækkende historier blev fortalt direkte til mit øre af en blød, men myndig, kvindestemme. Det forvandlede mig fra at være på afgrundens rand til faktisk at nyde de fleste timer hver dag. Og så arbejdede jeg lige overfor en Q8-tank, så der var selvsagt dåse-cola og Dumle-karameller til fortællingerne hver dag.

De seneste år er lydbøger blevet tiltagende moderne, og det samme gør sig gældende for e-bøger. Når man sidder i trafikken, ligger på stranden eller eksempelvis – som mange i denne uge – slænger sig i sofaen i juleferien og ikke gider gå på biblo, kan man lige downloade en bog på mobilen eller iPad’en. Eller man kan få selvsamme bog læst op, så man helt slipper for selv at bestille noget. Mofibo er bogstaveligt talt Netflix for bøger! Både lydbøger og e-bøger.
Da vi var i Sri Lanka i februar, havde jeg tre bøger med, og dem fik jeg læst ret hurtigt. Herefter gjorde jeg, hvad jeg kunne, for at finde e-bøger på online-biblioteket, men desværre uden held, for dengang kendte jeg desværre ikke til Mofibo.
Det gør jeg NU, og jeg har allerede hentet de første bøger, jeg vil have læst her i juleferien. Desuden er vi ved at planlægge Langerejsen version 2.0 til februar 2017, og jeg har allerede optur på over at tænke på, hvor meget mindre min bagage kommer til at veje. Vi planlægger nemlig at være væk i tre uger, så det ville betyde en 4-5 bøger … <3

Mofibo har mange ret fine funktioner, som de med rette er stolte af!
Man kan eksempelvis sætte en sleep-timer på sin lydbog, hvis man er typen, der hygger sig med at falde i søvn til en god fortælling (her vil jeg så ikke anbefale krimi-genren, som jeg jo ellers er svært forfalden til). Man kan også ændre i afspilningshastigheden, hvis man synes, det godt må gå lidt hurtigere eller det modsatte. Man kan også justere lysstyrken, hvis man eksempelvis ligger i solen og nyder sin bog, som jeg nu holder mest af, og så kan man faktisk også søge på oplæser. Mange store, danske skuespillere som Carsten Bjørnlund, Lars Mikkelsen og den herlige Jon Lange lægger nemlig røst til fortællingerne, og det er absolut ikke noget, de bliver mindre effektfulde af.
Man kan i øvrigt også ændre sin baggrundsfarve i den e-bog, man læser, og så kan man få personlige anbefalinger, der passer til ens preferencer indenfor litteraturen!

Jeg er her i ferien gået i gang med at læse ‘Pigerne fra Englandsbåden’, som er skrevet af Lone Theils. Hun blev mig for nyligt anbefalet, da jeg næsten udelukkende læser skandinaviske forfattere. Helst danske, faktisk. Desuden vil jeg anbefale ‘Krokodillevogteren’ af Katrine Engberg, der i øvrigt udkommer med sin anden krimi – en opfølger – til foråret. Jeg påtænker også at læse nogle kortkrimi-samlinger – de danske ‘Over Grænsen’ og ‘Liv For Liv’ med bidrag fra de fleste af mine danske favoritter og ‘Mord og Mandelduft mm.’, som rummer fire kort-krimier fra Camilla Läckbergs skrækindjagende pen.

Mofibo har stort set alt, hvilket gør det ret nemt! Og jeg har fået lov – som en ekstra julegave – at dele en rabatkode, som giver 30 dages gratis abonnement på Mofibo. Hvis man vil, kan man derefter fortsætte abonnementet for 129 kr. om måneden. En beskeden pris, når man tænker på, hvad bøger koster i butikkerne.

Rabatkoden, man skal bruge, er TWINPEAKS, og app’en kan hentes i App Store. Gør det – det koster ikke en disse, og så har man mindst til gode at blive positivt overrasket! 🙂

Sponsoreret af Mofibo