image1
Jeg delte engang et billede af Beyoncé på Instagram og skrev, at hun lignede en ’slut’. Uh, det skulle jeg ikke have gjort! For det første skal man være varsom med at lægge sig ud med Queen Bs supportere, og for det andet fik jeg en gevaldig lektion i ’slutshaming’ fra flere kanter. I første omgang forstod jeg det ikke rigtigt, for Beyoncé troppede for det første op til The Met Gala i en kjole, som viste både gården og gaden både forfra og bagfra. Og for det andet kunne jeg ikke forstå, at man brugte ordet ’sluts’ til at forsvare de kvinder, som man jo, efter min bedste overbevisning, prøvede at overbevise mig om IKKE retfærdigvis kunne kaldes netop dét.

Siden dengang synes jeg selv, jeg er blevet klogere. Jeg ved i hvert fald lidt mere om emnet, end jeg gjorde dengang. For siden da har jeg læst de artikler, jeg er faldet over i den kategori, og som resultat heraf har jeg skiftet godt og grundigt mening.

For et par uger siden faldt jeg over en artikel på facebook. Den handlede om, at en kvinde til en fest var gået udenfor med en mand for at trække lidt frisk luft. De havde endt med at kysse hinanden, og han havde så forgrebet sig på hende. Overskriften lød: “42-årig kvinde gik udenfor med 26-årig mand til fest. Det skulle hun ikke have gjort …”.
Altså skriver journalisten, at kvinden har fejlbedømt situationen. Hun burde have handlet anderledes for at undgå det, hun blev udsat for. Burde overskriften ikke snarere hedde: “26-årig mand forgriber sig på 42-årig kvinde. Det skulle han ikke have gjort!”?

Der er en tendens i vores samfund (og i mange andre samfund verden over) til, at kvinders og mænds seksualitet anses som værende dybt forskellige. Og det er de givetvis også. Det hedder sig jo, at mænd tit har lyst til sex oftere, end kvinder har, og det har nu også tit været min oplevelse igennem de efterhånden snart 17 år, jeg har været seksuelt aktiv, vil jeg sige. Men det betyder jo ikke, at deres lyst trumfer min, og den misforståelse har jeg heldigvis aldrig selv været udsat for.
Inden jeg mødte Jon, havde jeg sex med andre fyre. Jeg var ikke kærester med ret mange af dem, men vi havde det sjovt og hyggeligt sammen. Det var oftest nogle mænd, jeg så nogle gange over en kortere eller længere periode, og vi var altid ret enige om præmissen – nemlig at vi ikke skyldte hinanden andet end god opførsel. Vi skulle ikke have børn sammen eller være kærester, vi skulle bare se DVD’er (det gjorde man dengang), måske spise noget mad sammen, grine og have sex. Nogle gange havde jeg håb om noget mere, og andre gange havde de, men sådan går det jo. Det er en sjov tid at tænke tilbage på og en tid, der modnede mig meget. Sex er sjovt, når man ikke overskrider hinandens grænser, og sådan skulle det helst være hver gang. Det er det bare ikke. Og det er, når mandens intentioner i den afdeling får lov at trumfe kvindens, at vi har problemet.

Jeg synes lidt for tit, jeg læser om, at kvinder ikke tør anmelde mænd for voldtægt, fordi de er bange for, at ingen vil tro på dem, og når historien så kommer ud, bliver de anklaget for at være billige og slutty. Kvinderne, altså. Der har også været mange, mange sager i aviserne om, at kvinder har haft frivillig sex med mænd, hvor akten er blevet optaget på video. Den video er så senere blevet delt på deres skole, på facebook eller i deres omgangskreds, og kvinderne er siden blevet skammet så groft ud af både mænd og kvinder, at det har taget al deres værdighed og i nogle tilfælde også deres livslyst fra dem. Mændene, som deler filmene og som i øvrigt også medvirker i filmene, er der ikke rigtigt nogen, der ydmyger.

Alt det får det for mig at se til at virke som om, at mænd har mere ret til en fri seksualitet end kvinder. Kvinder må gerne have haft one-night-stands, men ikke for mange. Kvinder må gerne være vilde dyr i sengen, men kun bag lukkede døre og i faste forhold. Kvinder må gerne se sexede ud – men ikke for sexede. Det skal helst være noget med en stram, men knappet kjole og et blik, der siger det hele. Munden skal være lukket og benene samlet, hvis hun vil være stensikker på ikke at blive dømt som en luder. Det er som om, en kvinde ikke selv bestemmer, hvordan hun vil udtrykke sig selv og sin seksualitet. Hun kan i hvert fald være ret sikker på at blive dømt, hvis hun gør det.

Eksemplerne overfor siger også, at mænd har mere ret til at have sex end kvinder. Mænd bliver ikke stemplet som slutty lige så let, som kvinder gør (jeg kender faktisk ikke én mand, der har lidt under det stempel). Når man smutter op i helikopteren er det mig umuligt at begribe, at eksempelvis en 16-årig pige, der har sex med tre fyre fra sit gymnasieklasse, er mere slutty, end de er? Og hvorfor pokker falder moralens tunge kors ned over hendes skuldre, når en af kraftkarlene fra orgiet vælger at dele en videooptagelse af balladen med hele verden?

Og mit endelige spørgsmål:
Hvad skal vi gøre ved det? Det drejer sig jo ikke kun om, at kvinder skal have lov at vise sig i guldbikini på Instagram for deres egen tilfredsstillelses skyld, hvis det er det, de har lyst til. Det handler også om, at der eksempelvis i Sydafrika er blevet opfundet et “anti-rape condom”, som kvinder putter op i skeden, inden de bevæger sig udenfor deres hus. Hvis en mand så slår dem ned, tvinger dem ned på jorden, river alt tøjet af deres underkrop og derefter presser deres lem op i det, der er allermest deres, så får han i det mindste godt og grundigt ondt i pikkemanden dagen efter, da dette “kondom” i hård plast indeholder pikke med modhager. Og kvinden kan så lige så pænt rejse sig op, samle sit tøj sammen og gå hjem og investere i en ny anti-voldtægts-dims til næste gang, en mand lige synes, han skal knalde hende.

Hvordan får vi sidestillet mænd og kvinder seksuelt? I det store udland, men OGSÅ herhjemme i Danmark?
Det indlæg, jeg skrev i går, affødte mange positive kommentarer fra kvinder, der gav de damer, jeg omtalte i indlægget, masser af digitale highfives med på vejen.
Men der var også en del, der skrev, at fordi de kvinder havde (lidt for) travlt med at vise sig selv og deres kroppe frem for hele verden, så skal de satme ikke komme og undskylde deres skanky opførsel ved at kalde det feminisme. Disse kvinder beskrives som havende et kæmpe-behov for opmærksomhed, de forstærker seksualiseringen af kvinder, og de er nogle ’sluts’.

Jeg kender ikke Louise, Nikita og Ekaterina. Jeg prøver ikke at stå på mål for alt, de tre damer nogensinde har sagt eller gjort eller at overbevise nogen om, at de er nogle fantastisk dejlige piger (hvilket jeg da i grunden er sikker på, at de er, for det er de fleste mennesker. Piger, i hvert fald).
Men jeg synes, det er skønt, fantastisk og befriende, at de tager emnet op! Kvinders ret til sex med dem, de vil, når de vil, og ikke mindst friheden til at eje sin egen seksualitet. Retten til at klæde sig på for sin egen skyld og ikke for mænds. Alle kvinder burde kunne gå klædt som en blanding mellem Julia Roberts i Pretty Woman og hele det kvindelige cast til filmene ‘Night Of The Giving Head’, ‘Saturday Night Beaver’ og ‘Laid In Manhattan’ uden at skulle bekymre sig over, om nogen kunne finde på at smække dem ned på jorden og stikke noget op i dem med vold. ELLER gå forbi dem og mene, at de ville have fortjent det!

Hvis vejen frem ikke er, at en flok smukke, lækre og seksuelt frigjorte kvinder bruger det måske allerstørste udstillingsvindue, der findes lige nu, nemlig Instagram, til at få emnet på banen, hvad er SÅ vejen frem?