Jeg har altid næret stor beundring for folk, der træffer valg. Nogle mennesker følger bare med strømmen, brokker sig over verden og hverdagen, mens de stadig blot arbejder sig rundt i den samme leverpostej, som de er utilfredse med. Bevares, alle liv indeholder en vis mængde leverpostej. Men jeg synes, det er sejt, når nogle mennesker lige drøner op i helikopteren, kigger ud over deres egne liv så objektivt som muligt og beslutter sig for at gøre et eller andet ud over det sædvanlige for at ændre noget, de ikke er tilfredse med.

Jeg var engang på date med en fyr, jeg havde mødt indenfor modebranchen. Han var lækker, cool og hang ud med alle de seje og festede flere gange hver uge. Jeg ankom først til den restaurant, vi havde valgt til vores rendez-vous, og for at dulme nerverne købte jeg en cocktail. En ginger/passion. Verdens bedste.
Da fyren kom, anbefalede jeg ham at gøre mig kunsten efter, men han svarede, at han ikke drak alkohol. Det havde han ikke gjort i tre år. Han var stoppet med sprut, stoffer og cigaretter samme dag og havde ikke set sig tilbage. Det meste af hans omgangskreds kørte stadig videre i samme rille, og han havde ikke skiftet sine venskaber ud. Han havde bare sagt til sig selv, at lige dén del gad han sgu ikke mere, for det var ikke godt for ham.
Jeg synes, det var helt åndssvagt sejt, at han på den måde turde og magtede at sige ‘Nej’ til noget, som alle omkring ham stadig nød i stor stil. At han tog ansvar for sit eget liv og rent faktisk ændrede det til det bedre.

Når man siger nej, siger man jo også ja til alle mulige andre ting. Ham i mit eksempel ovenfor sagde ja til større kontrol over sit eget liv, færre dårlige dage, større livskvalitet og mere overskud. Omend han så mistede nogle gode fester og sjove oplevelser samtidig, er jeg vis på.
Jeg har valgt at sige nej til den sikkerhed, der er i at have en fast ansættelse, men i stedet har jeg sagt ja til mere tid med min familie og større frihed. Folk, der siger nej til børn, siger til gengæld ja til masser af mig-tid, ekstra-tid til karriere, lange morgener i sengen og en bedre økonomi, mens folk, der siger ja til et liv uden børn i stedet i kraft heraf må nedprioritere andre ting.
Som jeg har sagt før her på domænet, så handler det jo for alt i verden ikke om, at vi skal vælge det samme, men bare at vi skal vælge. Det er lettere at få øje på og se de små gode ting, der sker i livet, når man aktivt har sat sig for at efterleve et valg. Stort som småt.
Jeg tror, vi mennesker generelt bliver bedre til at sige nej til ting jo ældre, vi bliver. Jeg var absolut ikke så god til det, da jeg var yngre, fordi jeg var vildt bange for at gå glip af noget. Jeg sagde ja til en masse ting og mennesker, som jeg ville have takket nej til i dag, men de oplevelser, det medførte, var selvfølgelig også med til at danne rammen for den måde, jeg træffer min valg på i dag. I dag har jeg ret nemt ved at sige fra og nej, når der er noget, der går over mine grænser eller noget, jeg synes, jeg vil have det bedre uden. Og det er endnu en af forcerne ved at runde de 30 (OG 35), skulle jeg hilse og sige. 😉

Alt det her er jeg kommet i tanke om at skrive netop i dag, fordi Neutral lancerer kampagnen ‘Power Of No’. Neutral fokuserer netop på, at når man tør sige nej til ét, siger man samtidig ja til noget andet. Når døren lukkes, åbnes et vindue, om man vil. 🙂 Neutrals budskab er selvfølgelig, at når man anvender Neutral, siger man nej til parfume og tilsætningsstoffer. Og samtidig siger man ja til et bedre miljø og et liv uden kontaktallergi. Og det er da et valg, man godt kan forstå. Vi har i hvert fald truffet det samme hjemme hos os.
Neutral har i forbindelse med den her kampagne lavet en undersøgelse, hvor de har været i kontakt med en hel masse børnefamilier.- Undersøgelsen har vist, at over halvdelen af deltagerne synes, de har svært ved at sige nej til ting, og at det stresser dem i hverdagen. En tredjedel af de adspurgte svarer, at de hver uge har ting i kalenderen, som de i virkeligheden ikke har lyst til, og Neutral vil gerne være med til at opfordre stressede børnefamilier til at sige fra. Just say no, som vi sagde i starten af 90’erne. 😉

Et Møs fra Mexico, hvor vi siger nej til nej-hatte og ja til kæmpestore sombreroer fulde af optimisme, nej til flyverdragter og ja til badetøj og nej til hverdag og ja til FERIE! Lige de valg har nu ikke været svære at træffe … ?