skaermbillede-2017-03-27-kl-11-49-07
BØRNEfonden har i disse uger udgivet en film, som er set af over en halv million mennesker. Og det er både godt og forståeligt, for budskabet er vigtigt, og det er leveret virkeligt fint. Jeg elsker, hvordan BØRNEfonden formår at komme igennem med nogle hardcore budskaber på en vedkommende facon.

For at sætte fokus på, hvor mange børn, der sulter i verden, og hvor himmeljamrende forkert, det er, har de lavet et forsøg herhjemme i andedammen. De har taget en dansk 1. klasse, og så har de simpelthen undladt at give dem mad en hel dag. Nu, hvor jeg har børn, har jeg faktisk lidt svært ved at forestille mig, at jeg ville sige ja til, at mine krapyler måtte deltage i sådan et eksperiment, fordi det bare føles så gennemgribende forkert ikke at give sine børn mad. Og jeg er endda i den i sammenligning priviligerede situation, at jeg kan vælge. Og der var tale om én dag …

Den pointe, videoen så fint belyser, er at man ikke kan bygge et samfund på tomme maver. Hvis ungerne ikke får noget at spise, kan de ikke koncentrere sig i skolen. Og hvis det ikke lader sig gøre, lærer de ikke noget. Og hele BØRNEfondens filosofi er at yde hjælp til selvhjælp. BØRNEfonden hjælper samfundene i Vestafrika med at tilegne sig den kunnen, der skal til, for at de kan klare sig selv, og når det lykkes, trækker BØRNEfonden sig tilbage. I hele Vestafrika er der faktisk kun ansat to danskere – resten er rekrutteret i Afrika, fordi det jo er langt mere bæredygtigt at placere de lønningerne dér.

Børn skal have mad. Det er elementært. Og det burde være så soleklart, at hvis folk er i nød og ikke magter at give deres egne børn mad, så må vi som en del af den samme verden sgu da hjælpe hinanden. For hvis det var os, der stod i den situation, ville vi ønske, at nogen rakte hånden ud mod os.
Jeg er nogle gange lidt bange for, om vi her i Danmark er blevet så vant til vores (dejlige) velfærdssystem, at vi har det med at glemme, at ikke alle kan søge hjælp der, hvor de er. Her får vi hjælp, når vi mangler den. I hvert fald i den nederste del af Maslows behovspyramide. Og derfor er det sjældent nødvendigt at hjælpe naboen med at holde deres ungers maver fulde.
Men sådan er det ikke alle steder. Og derfor er det en skiiide-god idé at støtte BØRNEfondens arbejde! Det kan man eksempelvis gøre ved at blive fadder til et sponsorbarn. Hvis man vil, kan man dele udgiften med en ven, kæreste, svigerfar eller nabo – det er lige så godt! Og så er man flere om glæden ved at hjælpe. Et dele-medlemskab koster 125 kr. pr. person.
Man kan også donere 50 kr. ved at sende en SMS med teksten ”BF50” til 1980.

Men før man gør noget af det, skal man altså se den her fine film. 🙂