Det var superfedt at tage to måneders tid her i forsommeren, hvor jeg lige fokuserede lidt på, hvad jeg spiste og hvorfor. Jeg er vokset op med, at en bolle eksempelvis er en bolle. Om den er af rug, hvede, grovkerner eller spelt har bare noget at sige om farven, ikke næringsværdien. Det var ikke noget, jeg som sådan blev opdraget til at tro, der er bare tale om en uvidenhed fra min side. Jeg var barn af 80’erne og var sund og rask, så det, der var vigtigt, var at jeg spiste op. Ikke så Sørens meget HVAD, jeg spiste. Haribo og RitterSport var forbeholdt weekender, men til alle aftensmåltider fik vi sovs og kartofler sammen med en flig af et af de døde dyr, der huserede en af vores to kummefrysere, og når det en fredag aften gik vildt for sig i pausen i Eleva2eren, stod den på mazzarintærte ved stuebordet.

Egentlig kan jeg godt lide det. At fokus ikke konstant og hele tiden var på, hvad mad gør ved kroppen. Jaja, selvfølgelig er det vigtigt, men ikke HELT så vigtigt, som det for tiden gøres til i pressen, på sociale medier (og blogs) og egentlig også i landets institutioner. Jeg er faktisk rigtigt glad for, at ungerne får økologisk mad uden sukker i børnehaven, for det betyder, at jeg selv kan styre, hvor meget sukker de får. Og det får de altså. Både is, chokolade og vingummi. Og ikke kun i weekenden.

Men altså – pointen var jo, at det var ret fedt for mig at prøve at sætte mig lidt ind i, hvad sukker og salt, hvede og ballade gør ved min krop. Ved overvejende egen-empiriske undersøgelser (jeg kan ikke sige, at ingen dyr led overlast, for dem spiste jeg mange af) fandt jeg ud af, at sukker primært har indvirkning på mit energiniveau, som falder og stiger i løbet af dagen, når jeg spiser sukker, hvor det ved fraværet af selvsamme er mere stabilt uden daglige ‘crashes’. Hvidt brød, pasta og stivelse generelt gør, at jeg tager på, og mest af alt gør det, at jeg får vand i kroppen og hvedevom.

Jeg kunne godt lide at træffe det valg for en periode at være chef i eget hus og ikke en slave af mine cravings. MEN! Jeg kan også godt lide nu, efter at have gjort mig forsøget, at træffe den lederbeslutning at give efter overfor alt det, jeg godt kan lide, nyde livet, spise masser af rundstykker med nutella og Chocopops til morgenmad, sandwiches med skinke, tomater og ost til frokost og pasta, pizza og ting med fritter til aftensmad. Og køre cola indenbords til hele baduljen! (Undtagen måske lige morgenmaden …)

Jeg læste i en artikel, at “alle” kvinder gerne vil tabe mellem 3 og 5 kilo. Den ekspert, der udtalte sig i artiklen var efter min mening overordentligt fornuftig! Han sagde, at hvis man taber 3-5 kilo, er man selv den eneste i hele landsbyen, der kan se det. Og når man gerne vil have et vægttab i den ringe størrelsesorden, må man gå ud fra, at man som udgangspunkt er ganske normalvægtig, og når man ér det og gerne vil tabe sig, er det eneste, man kan skære ned på, livskvaliteten. For så har man ikke voldsomt dårlige vaner som eksempelvis at spise McDonalds morgen, middag og aften. Altså må man sætte ind i det små, og så skal man fjerne smørret på brødet, fløden i sovsen, After Eight’en til lørdagsfilmen og krydderen til søndagsmorgenmaden. Og det er fandme synd. For når de fleste kvinder gerne vil tabe 3-5 kilo, er det fordi, de er forfængelige og tror, at det vil gøre, at de ser bedre ud og derved får det bedre. Og tænk sig, så skærer de ned på livskvaliteten, og alligevel er der ikke en sjæl, der kan se forskellen!

Derfor siger Langemor! Glædelig sommer, venner! Gør som vores kammerater i de sydlige egne: Spis ost, spis baguette, drik rødvin og spis masser af store is! Den bikini fås jo også et nummer større. Nej, vi er ikke ude efter en lisstilssygdom, men der er fandme lang vej for de fleste af os, og der skal ifølge min ernæringsekspert-veninde ikke meget til, før man kan karakteriseres som værende en, der spiser varieret.

Skål! God sommer! Og som det ses på billedet ovenfor, er jeg gået all in på mit eget doktrin! Velkommen, hvedevom! Jeg nyder dig til fulde og bærer dig med behørig stolthed og glæde. Du er et tegn på frihed, ferie og velvære!

PS: Der tages naturligvis forbehold overfor folk med allergi overfor komælk, laktone, gluten, sukker, stivelse eller lignende. I skal naturligvis gøre noget andet end ovenfor anført.

PPS: Hvis nogen troede, jeg var gravid på billedet, så sorry! ? Kunne simpelthen ikke lade være, den lå jo til højrebenet. Og hey, I er ikke alene. Cana hoppede også på den! CANA! Hun er jordemoder! Jeg elsker det!