Anne Mette Hancock er en af de veninder, jeg har kendt i allerlængst tid! Vi mødtes på Maybe Not Bob, en meget uhygiejnisk pub, hvor jeg arbejdede i et par måneder efter gymnasiet i Sønderborg, og så flyttede vi til København samtidig. Og fik job på den samme café i Istedgade, hvor vi tog de samme vagter, og det gjorde vi også i loungen på Vega i starten af 00’erne. Og så gik vi på RUC sammen. Og når vi ikke arbejdede eller gik i skole sammen, hang vi ud sammen. Lejede 5 favoritter for en 50’er i BlockBuster eller gennemanalyserede SMS’er fra fyre, der tog alt for langt tid om at svare tilbage. Vi har også tilbragt en sommer i Miami sammen i 2004, og så har jeg besøgt AM og hendes familie, som dengang i 2010 kun bestod af hendes mand og datter (de har siden fået en søn også) i hendes families sommerhus i Provence.

Anne Mette er uddannet journalist, men for tre måneder siden udkom hendes debutkrimi, LIGBLOMSTEN, som siden har ligget øverst på alle bestsellerlister. Det er ret sygt. Og den er sygt god! Og den kam købes alle steder, og den tjeneste bør man gøre sig selv. ?

Jeg har fået Anne Mette til at svare på mine spørgsmål i ‘Hvad vil du helst’-spørgerunden, som indtil videre har inkluderet kulørte gekendtskaber så som min far og Andreas Jessen!


Hvis man vil følge Anne Mette, kan det gøres på Insta her og Facebook her!

Danmark eller udlandet?
Vi plejer egentlig at skynde os ud af landet, så snart skolen ringer ud, men i år tænkte vi: Måske man skulle prøve at give Sommerdanmark en chance? Så vi åbnede ballet med ti dage i det fineste, lille sommerhus, vi havde lejet gennem AirBnb, i Klint i Odsherred. Mand, hvor var der vidunderligt! Måske den mest eventyrlige plet på det danske landkort, jeg endnu har oplevet. Huset lå på en lyngbevokset grund ganske få meter fra klitter, blød sandstrand og friskt havvand – og tre huse fra vores gode venner, som var der med deres 7-årige søn. Vi læste bøger, spiste fisk og isvafler, badede, skålede i Chardonnay og spillede badminton med grankogler. GE-NI-FUCKING-ALT!

Nu er vi så rykket sydpå. Vi befinder os i skrivende stund i 34 graders varme i en lillebitte flække i Sydfrankrig, hvor mine forældre bor i sommerhalvåret. Her dufter af lindetræer og lavendel, de lokale i byen giver kindkys, cikaderne summer om kap og vores unger laver bomber og back-flips i poolen. Vi har sjældent haft det bedre!

Kør-selv-ferie eller charter?

Jeg er simpelthen for utålmodig til de lange bilture ned gennem Europa, især med to børn på bagsædet, og jeg har kun én gang i mit liv prøvet at være på charterferie. (Det var til Korfu i 1996. Jeg mødte en græker. Han hed Spiros og lignede på en god dag Axl Rose på en dårlig dag. Need I say more?) Det koncept blev jeg selvsagt aldrig fristet af igen, og i dag vælger min mand og jeg altid en slags flyv-og-kør-selv-ferie.

Vi kørte derfor i bedste Dylan McKay-stil til Klint med et surfbræt under armen, og forleden tjekkede vi så ind på en Norwegian-afgang til Nice, hvor vi lejede en bil og kørte et par timer ind i Provence til den by, hvor mine forældre har sommerhus. I går ankom min storebror og hele hans klan (inkl. gravid hustru og tvillinger på 4. Deres datter ligner med sine store, lyse krøller, Mette Maries så meget, at hun i morges sendte mig en insta-besked med ordene: ”Hvad fanden laver Berta ved jeres morgenbord!!?”).

Byen er iiiiidyllisk! Min mand og jeg talte netop om, at det er tolvte sommer i træk, vi er her sammen. Vi kan ganske enkelt ikke lade en sommer komme og gå uden et smut forbi Buis les Baronnies. Mit tilhørsforhold til byen går tilbage til 1991. Da jeg var elleve år, besluttede mine forældre sig for at rykke teltpælene op og flytte hele familien fra Gråsten til Sydfrankrig. Min tandlægefar var på det tidspunkt pænt træt af at beskæftige sig med paradentose og rodbehandlinger og byttede boret og flouren ud med pensel og oliemaling, mens min mor kastede sig over japansk rakukeramik. Vi boede i et klassisk, provencalsk kampestenshus ved foden af Mont Ventoux, hvor min storebror og jeg blev indskrevet i den lokale kommuneskole, og så var det ellers bare asti-afsted med os! Ikke så meget curling-fis! Dag ét begrænsede mit franske sig til den til lejligheden memorerede sætning: Je ne comprends pas, som basically betyder: Jeg fatter ikke en bjælde af, hvad du siger! Tre måneder senere talte jeg sproget nogenlunde med lokal dialekt. Vi boede der i et år, og selvom størstedelen af min barndom foregik i Gråsten i Sønderjylland, føles Provence i dag mere som ”at komme hjem”. Det er i øvrigt også her i byen, min krimi, LIGBLOMSTEN, begynder. Hvis man har lyst, kan man læse de første par kapitler her. Man skal bare klikke på *læseprøve*!

Ferie med familie eller venner?

Begge dele – men også gerne en uges alenetid; altså bare Tim (min mand), mig og ungerne. Det er skidehyggeligt, når storfamilien samles i Frankrig, bl.a. fordi vi har så mange fælles minder sammen herfra. Mine unger har nu lært at svømme og lave hovedspring i den samme pool, som jeg lærte det i, og i går fejrede vi min mors 69 års fødselsdag rundt om det middagsbord, som vi spiste frølår ved, da min far fyldte 40. Det er sgu da lidt fantastisk!

Vi har også i mange år haft venner med til Buis les Baronnies, inklusiv vores allesammens yndlingsblogger, og det har været echt wunderschön! De sidste par somre har vi lejet villaer på Mallorca og ved Amalfikysten sammen med nogle venner. Når man sådan slår ferie-pjalterne sammen, kan man for næsten samme beløb, som det koster fire voksne og tre børn at tage på en chartertur i mellemklassen, leje de mest eventyrlige villaer. Så får man et mindre slot for sig selv med havudsigt og inifinity pool og føler sig med et trylleslag enoooormt Beyoncé’sk. Husene har vi lejet gennem villasinitaly.com og ownersdirect.com, og vi har været ellevilde af begejstring hver gang. Anbefales varmt!

Pool eller strand?

Jeg er ikke fan at gå i vandet i Danmark, men jeg er glad for pools, og jeg ELSKER Middelhavet! Cote D’Azûr er vidunderlig, så vi plejer at runde ferien i Frankrig af med et par dage i Cannes. Mallorca er også den skønneste bounty-ø, og langs Amalfikysten er der de fineste sorte vulkansandstrande og de smukkeste grotter, man kan svømme ind i. Så jeg vælger strand. Klart strand!

Gammeldags vaffelis eller Filur?

Meh … Hvis jeg partout skal, kan jeg sagtens spise begge dele og nyde de første par bidder, men jeg craver meget sjældent is eller slik. Jeg er klart mest til ost, oliven, chips og vin. Og så et enkelt stykke chokolade til kaffen, og det må gerne være en billig, tysk mælkevariant med nødder.

Iskold fadøl eller Aperol Spritz i solnedgangen?

Til hverdag er jeg Chardonnay-entusiast, men når det er ferie, står den på Aperol eller rosé af to årsager. 1) Det smager simpelthen SÅ godt og kan serveres med masser af isterninger i uden at blive kedeligt vandet. 2) Det er jo nogle latterligt pæne drinks!? Sart orangepink i duggede glas på en baggrund af solnedgang over Middelhavet? Armen, for satan, altså! What’s not to like?