Kør-selv-ferie kan det hele, hvis De spørger mig! Jeg føler mig som den vildeste luksus-vagabond, når jeg kører ned gennem Tyskland med lasten fuld af dem, jeg elsker højst, og den frihed, der er i, at vi kan stoppe, når vi vil, eller slet og ret gøre noget andet, end der var planlagt, er mega ferie-agtigt! Vi tøffede for andet år i træk denne sommer ned gennem den tyske Autobahn med Krapylerne på bagsædet – og i år havde vi FDM med i baglommen!

Dertil kommer så OGSÅ, at det er markant billigere at køre på bilferie, end det er at flyve. I hvert fald, når man har børn, som ellers også skal have et flysæde. Vi har regnet ud, at vores samlede benzinforbrug for turen fra København til Kroatien og hjem igen (den lidt længere vej over Prag) inklusive en masse kørsel, mens vi var på destinationen og en tre-dages smuttur til Krk, har kostet i alt lige omkring 1.900 kr. Det får man satme ikke meget flysæde for!
Oveni kommer så selvfølgelig færgetransport fra Gedser til Rostock og tilbage igen, men den KUNNE vi have sparet ved at tage landvejen gennem Sønderjylland. Ydermere overnattede vi tre gange på vej mod Kroatien, hvilket dels skyldes, at det gav bedst mening i forhold til Krapylernes tålmodighed med bagsædet (trods alt), men også fordi, at Jon og jeg synes, det er så svinehyggeligt at starte ferien allerede i bilen og få set nogle fine byer på vej til slutdestinationen! Billederne i indlægget her er taget i fire forskellige lande i løbet af fire dage. Det er da ferie!!
I Kroatien mødtes vi med to vennepar på campingpladsen, som begge var fløjet derned og havde lejet bil i lufthavnen. For sjov lavede vi regnestykket, og vores tur var faktisk stadig billigst, selvom jeg ikke føler, vi sparede på noget. 🙂

Kør-selv-ferien i år var lidt mere “spændende”, end den var sidste år, hvor vi tog samme tur, af to årsager. Den ene var, at ungerne er ældre og ikke længere kan underholdes af iPads i timevis, og den anden var, at Berta har udviklet en tendens til køresyge. Sidstnævnte opdagede vi i Mexico i foråret, hvor hun først i en lejet Jeep og siden på en sejltur ganske ufrivilligt sølede sig selv og undertegnede ind i det, der egentlig var tiltænkt skulle være hendes morgenmad.
Heldigvis havde jeg fået et tip af en læser om, at man på Apoteket kan købe nogle armbånd med en lille plastikknap på, som skal placeres helt præcist på et zoneterapeutisk velegnet sted på håndledet. Og gøres det korrekt, slipper patienten for kvalme. (Siden har jeg opdaget, at de selvsamme armbånd kan erhverves for en fjerdedel i Tiger, by the way). Men de virkede upåklageligt, og Berta kunne således både høre lydbånd, tegne og se tegnefilm fra sin plads i køresædet uden ubehag!

En anden fordel ved kør-selv-ferien beviste sig, da vi havde udlevet de 10 dage, vi havde på campingpladsen i Rovinj i det nordlige Kroatien. Egentlig var planen, at vi så skulle påbegynde turen hjemad, men jeg følte mig ikke moden. Vores rejse-kammerater kørte jo troligt mod lufthavnen – de havde jo billetter, der skulle bruges. Men vi traf i stedet den impulsive beslutning at drøne til øen Krk og tilbringe yderligere et par dage! Dét er da ferie og frihed, manner! Jon skulle i første omgang lige overtales, men jeg fik ham med på vognen, fordi jeg fortalte ham, at Krk er et fantastisk sted for dykning, så mens ungerne og jeg en eftermiddag fladede ud ved poolen, kiggede han på fisk under havoverfladen.

På vejen hjem til København havde vi planlagt at overnatte et sted i de østriske alper, i Prag og i Berlin. Prag var en fantastisk oplevelse, for selvom vi først kom til byen kl. 18, nåede jeg at se en helt anden side af byen, end jeg tidligere har gjort. Vi spiste på en halv-fancy mexicansk restaurant og kørte tur i hestevogne til ungernes store begejstring. Og mens solen gik ned, krydsede vi Karlsbroen. Efter miffagen vandrede vi lidt rundt i nogle gader, som var bugnende fulde af dyre designerbutikker. Céline, Balenciaga, Hugo Boss og Louis Vuitton sloges og pladsen langs de brostensbelagte fortorve, og jeg tænkte, at næste veninde-tur da fint kan gå til Prag, hvor man i hvert fald på hotel- og ernæringssiden er mere købestærk, end man er i Paris og Milano. Lædertasker med flashy navne koster nu nok det samme alle steder. 🙂

I Prag sov hele familien Lei Lange edder-dårligt, fordi der var morderligt varmt i vores soveværelse, så da vi vågnede næste morgen, besluttede vi, at vi alligevel ikke gad Berlin. Derfor loadede vi bilen med slik og kiks, børnene hyggede på bagsædet, og så kørte vi i stedet hjem til København. Her kom Gedser-Rostock-færgen og dens luksus-buffet in handy, da vi ramte den lige i tid til aftensmad og således fik både pause, tid til leg i børnehjørnet og tag-selv-cola og råstegte kartofler med havudsigt som bonus.

Jeg glæder mig allerede til næste års bil-ferie, og hvis man har fået blod på tanden, vil jeg anbefale, at man klikker ind til FDM.dk. Her har de samlet en masse tips til kør-selv-ferie med børn, ligesom at der er en oversigt over alle de rabatter, man får som medlem (et medlemsskab koster 640 kr. pr. år). Eksempelvis får man en fast rabat på benzin hos alle Shell-tanke, og der er nedsat pris på masser af oplevelser i børnehøjde. Da vi stod på færgen på vej hjem fra ferien og var en enkelt diezel-damp fra at løbe tør for brændstof, var det også en lettelse af have FDM på mobilen, så vi nemt ville kunne tilkalde assistance, hvis det blev nødvendigt – hvilket det heldigvis ikke gjorde. 🙂