171014162657-harvey-weinstein-1024x576
Det kom for nyligt frem i verdenspressen, at producenten Harvey Weinstein har krænket og udnyttet adskillige kvinder i Hollywood, han har haft kontakt til gennem sit arbejdsliv, seksuelt.
Det er jo dobbeltslemt! Både fordi, man jo for pokker aldrig må begå seksuelle overgreb overhovedet, og ydermere fordi han i mange af tilfældene har været i en situation, hvor det tyder på, at han har brugt den magt, han har haft over kvindernes arbejdsmæssige situation, til at manipulere og presse dem yderligere.

Siden sandheden kom frem, og skeletterne begyndte at vælte ud af skabet for Harvey Weinstein, er de sociale medier virkelig kommet til deres ret. Det er som om, at offentliggørelsen af hans forbrydelser tapper lige ind i en stemning, der er i den samfundsmæssige debat i forvejen for tiden, nemlig hele problematikken omkring ligestilling, victim-blaming, slutshaming og så videre.
Det er mere end nogensinde oppe i vælten, at kvinder ikke skal finde sig i at sidde tilbage med skyldfølelsen, når nogen krænker dem. Uanset om de var nøgne, bevidstløse og plakatfulde, da det skete. Og hvor er det FANTASTISK, at der bliver brølet igennem på dén tone! Lad os da ENDELIG få sat en stor fed streg under det facit! Og lad os så for pokker få verdens mange Harvey Weinstein’er til at forstå, at retten til en kvindes krop ligger hos kvinden og hende ALENE.

Sagen har affødt hashtagget #METOO, hvor et utal af kvinder de seneste par dage har delt deres personlige oplevelser med seksuelle overgreb. Kendte og ukendte kvinder står frem og fortæller deres historier for at give andre kvinder modet til at rette ryggen og lytte til den følelse i maven, der råber, at dét her er ikke i orden! Det er søstersolidaritet på et helt nyt plan, og jeg ELSKER det!

Det, jeg ikke elsker, er, at der er så mange! Mange kvinder, jeg kender på facebook, delte i går deres virkelige historier om mænd, der har udnyttet dem, raget på dem, taget bukserne af dem og meget mere, uden at de har sagt ja. Jeg blev så glad for at se deres mod til at stå frem og samtidig så chokeret over, at der findes så mange. Hvorfor er der så mange mænd i verden, som kan finde på den slags? Så står det faktisk værre til med ligestillingen og retfærdigheden, end jeg gik og troede, og derfor er det så fantastisk og vigtigt, det, der sker lige nu. Jeg har aldrig selv prøvet at blive udsat for et seksuelt overgreb, heldigvis, og det skyldes IKKE, at jeg ikke har drukket mig fuld eller klædt mig “provokerende”, for det ved Gud, jeg har, som det er min og alle kvinders ret.

Jeg læste for nogen tid siden et tweet, som ret hurtigt gik viralt på nettet, fordi en kvinde på den allermest enkle måde får forklaret, hvordan man som mand ved, om det er OK at give sig i kast med en kvinde eller ej (De fleste burde forstå den slags egenhændigt, men alle er tydeligvis ikke så bevendte). Analogien, der sammenligner voldtægt med penge, er skrevet på engelsk, men jeg har tilladt mig at oversætte den herunder. Originalen kan læses her.

Twitter-brugeren, der kalde sig nafisa, skriver sådan her:
Jeg forstår ikke, hvorfor voldtægt er så svært at forstå for nogle mænd. Men hvis man siger det på den her måde, forstår de det:
– Hvis du beder mig om 50 kr., og jeg er for fuld til at sige nej, er det ikke okay, at du tager 50 kr. ud af min taske. Bare fordi, jeg ikke sagde nej.
– Hvis du sætter en pistol for panden af mig for at få mig til at give dig 50 kr., har du stadig stjålet de 50 kr. Selvom jeg fysisk selv gav dig pengene.
– Hvis jeg lader DIG låne 50 kr., betyder det ikke, at din ven også må låne 50 kr. af mig.
– Hvis du stjæler 50 kr. fra mig, og jeg ikke kan bevise det i retten, betyder det IKKE, at du ikke stjal pengene.
– Bare fordi jeg har givet dig 50 kr. engang tidligere, behøver det ikke betyde, at du kan få 50 kr. igen i fremtiden.
– Og tænk sig, at nogle mænd siger “Jamen, hun sad på hans skød og tog med ham hjem …” Okay, hvis jeg beder dig holde min taske, betyder det så, at du må tage 50 kr.?

Dejligt enkel måde at stille det op på, som selv den største båtnakke burde kunne forstå. Og selvom jeg hader, at så mange kvinder er blevet udsat for seksuelle overgreb, så er det jo en solstråle i mørket, hvis den her Hollywood-skandale kan betyde, at der bliver startet en tsunami af woman-power, som kan hjælpe kvinder til at rette ryggen og stå ved deres ret til deres egen krop og sende skylden retur til ham, den tilhører, i stedet for at sidde med den selv, for dét er næsten lige så himmelråbende forkert som selve forbrydelsen!

slutshaming3-1TAK til de kvinder, der deler deres historier! Og til jer, der sidder derude med historier, I måske ikke har modet til at dele: Det var IKKE din skyld!