image1
Det er jo ingen hemmelighed, at jeg er ret begejstret for Marrakech. Jeg har besøgt byen fem gange, og fire af gangene er jeg taget alene afsted. Jeg synes, den by byder på så mange indtryk, og dem kan jeg bedst bevare, når jeg rejser alene. To dage i Paris vil jeg helst tilbringe i festligt selskab, men Marrakech er en fest i sig selv. 🙂
Jeg bliver tit stillet spørgsmål af alle mulige forskellige karakterer, når snakken falder på Marrakech, og I er også en del, der har spurgt om forskellige ting herinde, så nu har jeg prøvet at forfatte en svarliste.
Skulle der dukke nye spørgsmål op, stil dem da i kommentarfeltet, så føjer jeg dem til listen!

Indlægget indeholder i øvrigt reklame for A-DERMA PROTECT AD-solserie.

 1. Hvordan kommer du derned?
  Jeg plejer at tjekke Norwegians lavpris-kalender, som har afgange stort set hele ugen efterår, vinter og forår. Det er billigst, hvis man har mulighed for at rejse på hverdage.
 2. Hvor lang er flyvetiden?
  Den tager 4,5 time. Og så er der en times tidsforskel imellem Danmark og Marokko, så man “vinder” en time.
 3. Er det dumt at tage til Marrakech på weekendtur?
  Nej, det er det absolut ikke! Den by er så rig på indtryk, dufte, smage og mennesker, at man på en weekend i Marrakech vil samle lige så mange minder som efter 14 dage ved Middelhavet. Hvis man tager på et kort visit, vil jeg anbefale, at man holder sig til souken og markedspladsen i Medinaen, den gamle bydel, og måske et smut til Jardin Majorelle, som er der, hvor Yves Saint Laurent boede.
 4. Hvor bor du, når du er i Marrakech?
  Når jeg rejser uden ungerne, foretrækker jeg et lille riad inde i den gamle bydel. Jeg har både bådet på Riad Chocolat, som koster 210 kr. pr. nat inklusive morgenmad, og senest boede jeg på Riad Goloboy, som kostede lidt mere. Den eneste grund til, at jeg opgraderede var, at de billige riad’er tit ikke er supergode til at opvarme værelserne, og selvom der er 25 grader om dagen, bliver der sindssygt koldt om natten. Under mit sidste besøg spiste jeg frokost på El Fenn, som koster minimum 2.500 r. pr. nat, og jeg må sige, at jeg synes, charmen i de små riad’er er meget, meget mere ægte.
  Jeg har både booket via Hotels.com og Booking.com, og så er airbnb.com også ret god til nogle af de helt små riad’er. Mange af dem er ejet af franske par, der bruger deres alderdom på at bo i Marrakech og leje værelser ud. #GOALS
 5. Føler du dig ikke utryg ved at rejse til Marrakech alene?
  Nej, for så ville jeg jo ikke gøre det. Jeg har aldrig set nogen være oppe at slås i Marrakech, jeg har aldrig oplevet grupper af unge fyre, som spillede smarte på tankstationer eller set folk opføre sig provokerende eller respektløst overfor hinanden. Aldrig.
  Marrakechs største problem er måske, at de er lidt dårlige til gadebelysning. Det kan få nogle af de små gyder, som der er vanvittigt mange af, til at virke lidt uhyggelige, selvom de overhovedet ikke er det.
 6. Hvad skal man købe i Marrakech?
  Man skal sørge for at drikke masser af mynte-te med sukker, og når man er i souken, skal man købe berber–tæpper, lamper og fine skåle og fade. Og så skal man gå efter at få pruttet prisen ned til under halvdelen af den pris, sælgeren lægger ud med. Nogle gange betaler jeg lidt mere, selvom jeg godt ved, han så tjener lidt ekstra, men det gør jo ikke noget, når jeg også føler, at jeg gør en god handel.
 7. Hvordan får du det, du køber, med hjem?
  Jeg plejer at pakke det tøj, jeg har med, i en kæmpestor kuffert, som jeg tjekker ind. Derud over tager jeg så en lille kuffert med som håndbagage – og eventuelt en ekstra skuldertaske, som jeg også pakker ned. Og jeg tager så lidt bagage med som muligt. Når jeg så skal hjem, pakker jeg alle mine egendele ned i min håndbagagekuffert, og så har jeg den store kuffert til mine tæpper og skatte. Og de flydende sager, som ikke må komme med i flyveren. På min seneste tur købte jeg et stort og et lille tæppe. Det store tæppe havde jeg så i den store kuffert, mine ting var i min lille kuffert, og så slap jeg afsted med at have det lille tæppe i min skuldertaske.
 8. Hvilken slags tøj har du på, når du gå rundt i Marrakech?
  Jeg har aldrig bare skuldre og knæ. Det, synes jeg, er almen god opførsel, når man besøger et muslimsk land. De marokkanere, jeg har talt med siger, at de ikke forventer, at turisterne overholder deres dresscode, og jeg har også set både minishorts og spagetti-stropper i souken, men det er ikke mange, og jeg føler mig bedre tilpas på den måde og when in Rome, og sådan. Jeg ville jo heller ikke tage til Calella uden at drikke mig stander-vissen. Tingene skal passe sammmen. 😉
 9. Hvilket sprog tales der?
  Der tales primært arabisk og fransk i Marrakech, og jeg taler desværre ingen af delene, men jeg overvejer at lære fransk. Igen. Jeg havde fransk i gymnasiet, men jeg hørte ikke særligt godt efter, og det er immervæk 17 år siden. Heldigvis er langt de fleste i Marrakech rigtigt gode til engelsk, så det er intet problem.
 10. Veksler du penge hjemmefra?
  Det er faktisk en fin idé at veksle til Dirham hjemmefra, men de skal bestilles i banken på forhånd, og det glemmer jeg tit. Derfor hæver jeg bare i lufthavnen, når jeg lander i Marrakech. Det kan ikke betale sig at tage dollars eller Euro med, da man hurtigt kan blive forvirret af at skulle regne kursen om så mange gange, mens man forhandler i souken, og så ender man med at betale mere.
 11. Vil du anbefale Marrakech som en destination for en børneferie?
  Jeg tror ikke, jeg har besøgt nogle steder i verden, hvor jeg ville anbefale ikke at tage børn med, men det handler jo selvfølgelig lidt om, hvilken en ferie, man gerne vil have. Da vi var der med ungerne, boede vi på et af de store hoteller lige udenfor byen i det område, der hedder Palmeraie. Det ville jeg klart anbefale! der er store parker og pools ved all hotellerne, og så kan man chille og lege dér, når man ikke orker byens stress og jag. Men i Marokko er børnene med over det hele, og vores unger blev taget vanvittigt godt imod, da vi var der, da de var 11 måneder gamle, og jeg glæder mig til at have dem med derned igen – forhåbenligt snart!
 12. Hvornår er det bedst at rejse?
  Jeg ville aldrig rejse til Marrakech henover sommermånederne, hvor temperaturerne er over 40-45 grader. I januar og februar er temperaturene gerne lidt under 20 grader, men ikke meget, og det er stadig fantastisk. Men hvis jeg frit selv kan vælge, vil jeg foretrække oktober, november og marts (sen februar, måske) og april. Ammm… 24-29 grader.
 13. Hvor skal man få hammam og massage?
  Jeg plejede at anbefale Les Bains Du Marrakech, men det er jeg gået bort fra. Sidst, jeg var der, synes jeg, det var blevet lidt for turistet. Så min anbefaling vil være at spørge folkene på det riad, hvor I bor, hvor de selv tager hen. Det må være måden at finde et lokalt sted, hvor man rigtigt kan få den autentiske oplevelse.
 14. Hvad skal man huske hjemmefra?
  Jeg plejer at have noget håndsprit med til at spritte hænder med i souken nu og da, men der er masser af fine steder at spise frokost, hvor man også sagtens kan vaske hænder. Jeg plejer at have solcreme med hjemmefra, da der er langt mellem supermarkederne dernede, og de ligger mestendels udenfor byen. Jeg tror ikke, jeg har set solcreme i Marrakech, faktisk, og hvis man vil være sikker på, at cremerne ikke indeholder parfume og andre uønskede kemiske stoffer, er det altid en god idé at tage det med fra Danmark.
  Denne gang havde jeg fornøjelsen af at teste A-DERMAs solserie. Jeg havde ret høje forventninger, da jeg jo er nærmest religiøs tilbeder af deres Exomega-serie til mig og ungerne i det daglige. Og solserien er præcis lige så god! Cremen minder meget om den, jeg kender og elsker, i konsistens, den er nem at fordele, og den fedter ikke, selvom den giver masser af fugt. Når det kommer til kropspleje, er jeg altså blevet en true believer af A-DERMA. Gotta say! 🙂 Berta lider for tiden af lidt hu-irritation, fordi temperaturerne begynder at flirte med 0-pnktet, og da virker A-DERMAs cremer også. Nu skal vi nok ikke på familie-ferie denne vinter, fordi vi har købt hus,men HVIS vi skulle, ville jeg være glad for at have A-DERMAs solcreme med til ungerne. De har en børnesolcreme, som også er faktor 50, men bare mere vandafvisende, som kan sprayes på. Altid et hit!
  Hvis huden skal sikres optimal beskyttelse på alle niveauer i solen, er solfiltre ikke nok. Og det er nemlig derfor, at A-DERMA har udviklet en ny serie, der sikrer en omfattende 3-dobbelt beskyttelse af huden i solen. Den giver for det første en bredspektret, fotostabil UVB-UVA beskyttelse med patenteret solfilterkompleks med kun få organiske filtre, og det sikrer en langvarig effekt, sikkerhed og høj tolerance. A-DERMAs 7 års forskning i Rhealba® havren har desudenført til en ny patenteret aktivingrediens: Rhealba® havrekimolie, og det indeholder et innovativt aktivstof, der styrker hudens barrierefunktion i sollys, og det styrker også hudens cellulære forsvar.
  Alt i alt er A-DERMA pænt godt med på solbeskyttelse. 😉img_0109Til sidst vil jeg nævne det, jeg altid glemmer at nævne, og som godt kan overraske og i værste fald chokkere folk, når de kommer til Marrakech første gang: Det LARMER! Det stinker og larmer, der er æsler, knallerter og kameler over det hele, og de skal alle sammen igennem på præcis samme tid i de bittesmå gader, der i et stort, charmerende virvar udgør medinaen og souken. Nogle gange må man springe for livet, og når man kommer hjem om aftenen, har man muligvis inhaleret mere udstødningsgas, end hvad der er sådan almindeligt sundt.Men det er for mig at se kernen i charmen! Byen er så larmende og beskidt, rodet og forvirrende. Folk råber op om “special price”, blinde mænd tigger om penge, og knallerter drøner forbi. Og når man så åbner den anonyme dør ind til sit riad, tager en helt ny verden over. For så er der springvand og rosenblade, sød myntete i ro og mag på terrassen, mens solen varmer og himlen er blå. Kontrasterne er mange og magiske! Hvis man kan have en soulmate-by, tror jeg, at Marrakech er min. <3