Den tredje oplevelse, jeg fik her i Benin (sådan kan man ikke stille det op, men det var mit tredje punkt på programmet) var et visit i en børnehave, som BØRNEfonden har bygget og fortsat støtter. Børnehaven er en slags før-skole, hvor børnene modtager undervisning i nogle basale ting som eksempelvis hygiejne, kunst, følelsesliv (‘emotions’, fortalte lederen) og det at sidde stille og høre efter, når læreren taler. Det er givetvis en nødvendighed, da der var omkring 50 børn i hver klasse – de små børn er 3 og 4 år, mens de “store” er 5 og 6 år. Dét gad jeg godt se fungere i Køge, hehe!
Det er de virkeligt gode til, ungerne. Det der med at høre efter. Det havde den betydning, at de sad enormt stille på deres stole, når vi var i lokalet, og kiggede op på Ask og mig med store, brune øjne. Ingen smil, undtagen når de sang. Men når vi forlod lokalet, løb de alle sammen hen til vinduet og kiggede stjålent ud på os og blottede hele tandsættet.
De ældste børn havde øvet en sang, de sang for os, da vi kom ind i klassen, og ordlyden var noget i stil med “Vi er fremtiden, fremtidens generation og fremtidens ledere”. Ret fine ord sådan at få ind med frokostmælken! Bagefter viste de os, hvordan de leger ved forskellige stationer rundt langs væggene i klasselokalet, som alle er inddelt efter en profession. Der er en frisør-stand med et mannequin-hoved, man kan sætte hår på, en bygger-stand med masser af farverige LEGO-klodser, et apotek med gamle tandpasta-indpakninger, en butik med tomme dåser, en kunstmaler-stand med farvekridt og malebøger og mange flere. Ungerne sad roligt og legede, og jeg var rundt at besøge dem alle sammen.

Efter visittet hos de store børn blev vi bedt om at gå ud i skolegården og se de små vise deres kunnen. De sang den samme sang, og bagefter skulle de vaske hænder. De gik i små grupper op til en vaskebalje, fik lidt vand, brugte sæben, der hang på et reb og fik så skyllet hænderne igen. Da de havde gjort det, blev de bedt om at stille sig tilbage i halvcirklen med foldede hænder, så fingrene ikke blev beskidte, og her ventede de så tålmodigt i 10-15 minutter, til alle minihænder var rene. Så gik de ind i klasselokalet på to lige rækker, mens de sang en sang, der lød noget a la “Nu er mine hænder rene. Lad os holde dem rene, det er vigtigt at vaske hænder”. Og inde i klasselokalet fik de alle sammen en snack pakket ind i noget farverigt papir.


Det var meget imponerende for mig, som er dansk mor til danske børn i curlinggenerationen at se, hvor meget børnehavelederne, som virkede enormt søde og engagerede, kunne forvente af børnene. Nu var det ganske vist sent på dagen, og de var formentligt trætte, men de var konstant opmærksomme på den voksne i lokalet, og der var ingen, der lavede ballade eller pjattede.
Til sidst løb alle ungerne ud i skolegården, og som det sidste, inden de fik fri, legede de ‘Stoledans’. Og SÅ kom der smil frem, og lederen måtte minde ungerne om, at de altså skulle holde cirklen og ikke måtte snyde, selvom der kun var 6 stole til 50 børn.
De her 100 børn kan kun gå i børnehave og komme videre i skole, fordi BØRNEfonden har gjort det muligt. Når man som sponsor betaler 230 kr. pr. måned, går de penge primært til, at børn kan komme i børnehave og skole. Sponsorbarnet er selvfølgelig sikret en plads, men som oftest regner det også på degnen, som i denne analogi er de andre børn i den pågældende familie. Og det er altså mange, da den gennemsnitlige kvinde i Benin føder 4,7 børn.
I går eftermiddags mødte jeg en ung gut i starten af tyverne udenfor en form for “undervisnings-terrasse” bag ved BØRNEfondens kontor. Han var enormt sød og meget nysgerrig, og da jeg fortalte, at jeg var fra Danmark, bad han mig forklare, hvordan det politiske system fungerer i Danmark – det havde han længe funderet over. Han var ikke selv sponsorbarn som barn, men det er hans lillebror, og fordi hans familie siden hans egen barndom har boet i en landsby, hvor BØRNEfonden har projekter, har han kunnet komme i skole, og nu sad han altså her og var ved at skrive sin bachelor i statistik. Tavlen bag ham var fuld af komplicerede regnestykker, og han sagde, at han drømte om en dag at skrive en pHd.

Folk skriver af og til og spørger mig, om de 230 kr., de donerer hver måned gennem BØRNEfonden, nu virkelig går til det barn, de er sponsor for, og svaret er, at det gør de. Men åh, de gør så meget mere end det! <3
BØRNEfondens mission er at hjælpe en masse lokalsamfund til at klare sig selvpå den måde, de gerne vil – også på den helt lange bane. Ikke nødvendigvis som vi ville have gjort det i Danmark, men som man gør det i eksempelvis Benin. Arbejdet bliver, synes jeg virkelig, udført med en stor respekt for den kultur og de ønsker og drømme, folk har, og på den måde skulle man gerne på et tidspunkt nå til et punkt, hvor også Benin (ligesom snart Kap Verde har formået det) kan klare sig selv, så BØRNEfonden kan trække sig ud. Pointen med BØRNEfondens arbejde er ikke at sponsorere en masse byer i Benin, men at hjælpe lokalsamfundene på fode, så de kan sponsorere sig selv, så at sige. Samtidig arbejder man også en helt masse med oplysning. Lærerne bliver uddannet i at undervise uden brug af fysisk afstraffelse, og lokalbefolkningen modtager information og læring og hygiejne og hvordan man forebygger sygdomme.

Jeg synes, det er så sødt, hvordan ungerne kigger på mig på det første billede, men så snart, jeg vender hovedet, skynder de sig at kigge væk.

Når man betaler 230 kr. om måneden, er det specifikke barn, man bliver knyttet sammen med (og der er kun én sponsor pr. barn. Det er et sirligt system styret fra Danmark), sikret børnehave og skolegang. Også efter endt folkeskole. Eventuel erhvervsuddannelse eller universitetsuddannelse. Desuden bliver barnet sikret gratis lægehjælp. Hvis et medlem af barnets familie har brug for læge, betaler familien et meget lille beløb, og så betaler BØRNEfonden resten.
Hvis sponsorbarnets søskende er i den skolesøgende alder, gør man også sit bedste for at give dem en plads i skolen, omend sponsorbørn har førsteprioritet. Det samme gælder så efterfølgende landsbyens øvrige børn.
Sponsorbarnets forældre har også førsteprioritet i forhold til uddannelse og kurser indenfor iværksætteri, landbrug og lignende, så de kan forbedre deres muligheder for at skabe en bæredygtig levevej og forsørge familien selv. Det er sådan et program, Victorine eksempelvis er en del af. Hun er heldig at være en del af et lokalsamfund, hvor BØRNEfonden udbyder undervisning i arbejdet med perler, og med til den uddannelse hører økonomi, markedsføring og andre fag. Hun var ikke selv sponsorbarn som barn, men fordi undervisningen blev udbudt i hendes samfund, var hun heldig at få en plads.
Desuden bliver der bygget hospitaler, der er i samarbejde med Falck blevet uddannet masser af sundhedspersonale og doneret 15 ambulancer i Benin, og så er der bygget en masse brønde, som sikrer rent drikkevand, højner hygiejnen og dermed nedbringer smitten af sygdomme. Projekterne er MANGE, og ingen af dem er ligegyldige. Alt giver så mega-meget mening, at det næsten er svært at forstå, når man kommer fra priviligerede Danmark og let kan bruge 230 kr. bare på at gå igennem en lufthavn.

Så jo, de penge, man donerer hver måned, går først og fremmest til at sikre ens sponsorbarns sundhed og uddannelse. Men for 230 kr. er der penge til så meget mere i Vestafrika. BØRNEfonden har 40.000 sponsorer i Danmark, som sponsorerer 50.000 børn (nogle sponsorer har nemlig to børn!), og desuden henter BØRNEfonden penge fra andre fonde og donorer, og så kommer der også nogle penge  Udenrigsministeriet. Den samlede sum sikrer meget, meget mere end det enkelte barn. Og det er så fuldkommen fantastisk at se, hvordan et helt samfund er ved at bygge sig selv op, fordi de får den håndsrækning. Fra os. Det gør mig så stolt og får mig til at føle mig som en del af noget meget større, som gør verden større og mindre på én gang. <3

Og vi kan altså sagtens bruge nogle flere på holdet! ?
I det område, jeg har besøgt de seneste dage, og hvor mit sponsorbarn, Mouchi, bor, er der stadig omkring 200 børn (lidt færre i denne uge end sidste uge! TAAAAK til jer, der har meldt jer til som sponsorer!), der drømmer om at blive sponsorbørn. Og dem kan man heldigvis hjælpe ved at klikke lige her! Det bliver det mest meningsfulde, du gør i dag! 🙂