Jon og jeg er ret vilde med mexicansk mad. Inden vi rejste til Mexico sidste år i februar (for mit vedkommende for første gang) troede jeg egentlig, at Tex Mex var en fin erstatning for the real deal. Jon havde godt nok længe sagt det modsatte, men jeg troede egentlig, det var sådan lidt noget jeg-har-altså-været-der-nåh-snobberi, og jeg kunne sgu ret godt lide Tex Mex.

Det kan jeg stadig, men Jon (og alle andre) havde ret! Det har ikke en skid med mexicansk mad at gøre. Da vi tilbragte tre uger i Mexico sidste vinter, havde jeg mere madmæssig optur end nogensinde før, og vi har taget et par af de tricks, vi opsnappede, med hjem. Eksempelvis lavede de på restauranterne guacamolen ude ved bordene, så vi kunne se, at de altså aldrig putter hvidløg i, sådan som vi plejer. Så det er vi stoppet med, og nu synes jeg, det smager meget friskere og mere læx.

Her kommer min yndlings-opskrift på et mexicansk sommer-feast. Jeg kan ret godt lide nem mad – og det har ikke en dyt at gøre med, at jeg har børn, jeg er blot dovent anlagt. Den her opskrift er overordentligt nem, omend al snitteriet selvfølgelig tager lidt tid. Hvis man vil, kan man jo også tilføje flere dikkedarer, det finder jeg blot ikke nødvendigt. Opskrifterne er på øjemål, da det jo afhænger af smag og behag samt antallet af måltids-deltagere.

Som tortillas bruger vi de små, runde, man efterhånden kan købe ret mange steder. Jeg ved ikke hvorfor, men det smager bedre, når de er små.

Guacamole:

Avokado (så mange som muligt! Det smager jo sååå godt). Modne og bløde, men selvfølgelig stadig grønne. Disse moses

Et halvt eller et helt løg. Hvidt. Ikke hvidløg, bare et løg, som er hvidt, I ved. Det snittes i helt små tern.

Koriander, som også snittes helt i smadder.

Saften fra en halv lime.

Hele baduljen blandes sammen i en skøn ø, grøn masse!

Pico de gallo:

Solmodne tomater skæres i småstykker. Jeg synes, store tomater smager bedst – ikke cherrytomater.

Igen koriander. Åh, altid masser af koriander! Skæres atter i småstykker.

Rødløg! Skæres i småstykker.

Hele balladen blandes sammen.

Og nu kommer det spændende så! I stedet for at bruge kød som indhold, kan jeg rigtigt godt lide at bruge grillet aubergine. Og bliv nu hængende, jeg ved godt, det virker lidt weird, sådan havde jeg det også selv. Men det smager helt sindssygt godt! Giv det et forsøg, en aubergine koster kun 8 kr., så der er ikke det store spildt, hvis det kikser, og et gør det ikke. Hvilket jo så gør det til en nem og billig måde at få ryddet lidt op i sit CO2-forbrug på tallerknen.

Auberginen (en er nok til to voksne) skæres i så tynde strimler, som man formår. På langs. Dernæst pensles de gavmildt med en blanding af olivenolie, salt og peber. Bare fyr den godt af! De har intet ondt ud af lige at ligge og trække lidt, mens man færdiggør de andre ting.

Auberginerne steges på grillen, til de er slatne og stribede. Vi bruger en gasgrill herhjemme, men hvis man bruger kul, skal jeg ikke kunne afvise, at man får lidt bøvl, hvis olien drypper ned på kullene, så lad dem dryppe godt af. Tortillaerne varmes også på grillen, og så er det bare om at fylde en pandekage med aubergine, pico de gallo og guacamole! Hvis man er til det, kan man snildt toppe med revet ost. Når vi husker det, har vi også syltede rødløg i køleskabet, og det smager virkelig også godt og meget mexicansk at putte oveni! Og Jon kan godt lide at spice det op med nogle strimlede peberfrugter, som han steger på panden sammen med løg og en lille smule lime. Det er jeg ikke selv til, men det ser da godt ud!

Velbekomme!!!