Indlægget er en reklame for Ford Danmark.

Vi har været på kør-selv-ferie med Krapylerne de sidste tre år, og jeg ELSKER det! Jeg har intet imod at flyve, men der er ligesom en anden frihed i at køre selv. I teorien kunne man bare skifte mening og fotsætte til Kroatien fremfor at overnatte i Prag, og det kan jeg herregodt lide.

Ungerne tager det også pænt! Som jeg kan forstå det, er de fleste bange for at tage på kør-selv-ferie med SMÅ børn, men efter min erfaring var det faktisk allerlettest første gang – da Hugo og Berta kun var 2 år og nogle måneder. Måske skyldes det til dels også, at jeg dengang var meget lidt fan af skærmtid for Krapylerne. Men når de sad dér bag i bilen på den tyske Autobahn, måtte de se Gurli Gris dagen lang, hvis de orkede – og det gjorde de! Så de byttede altså tegnefilm med brokfri rejse, og således kom vi hele vejen til Kroatien, uden at nogen led overlast – hverken på forsædet eller bagi.

I sommer var vi afsted for tredje gang, og selvom de stadig tager det overvejende pænt, er der nu noget mere utålmodighed at spore. Og det er også derfor, vi deler vores rejse op, så det tager os noget længere at nå frem, end hvis vi havde taget den slagne vej i ét stræk. Og det bringer mig til MMs tips til gode kør-selv-ferie.

1. Rejsen starter idet, man kører ud af indkørslen derhjemme, og det skal man huske. Køreturen er ikke transport, men en del af ferien.

2. Del køreturen op, så der kun skal køres 4-5 timer effektivt pr. dag. Det giver tid til mange pauser og samtidig tid på mellemstationerne til at nyde de byer eller egne, man overnatter i.

3. Vi har for vane, når vi skal sydpå, at overnatte i Berlin, Prag og Østrig, hvilket jeg vil anbefale. Hotellerne er faktisk billigst i de store byer, da konkurrencen er størst, selvom man måske skulle tro, at småbyerne var mere fordelagtige.

4. Køb en elektrisk køleboks og tag frokosten med hjemmefra. Vores hedder Mobi-Cool og koster 170 kr. i Harald Nyborg. En god idé er at fryse en liter mælk dagen før afrejse og lægge den i køleboksen. Det giver den lidt assistance OG så er der kold mælk på andendagen. Vi spiste alle frokoster på rastepladser på vej der ned, med proviant fra køleboksen og sparede således en del madpenge – samtidig med at vi fik markant bedre mad, end de fleste motorvejs-bistroer kan mestre.

5. Frys evt også en ekstra leverpostej og tag med – den slags er enormt godt at have til frokosten, når man når frem, hvis man har (kræsne) børn.

6. Giv børnene en skærm-strejke et par uger op til afrejse. Det gør gensynsglæden med ipad’en ekstra stor.

7. Invester i de der trylletusser, der tegner med vand på papir, som således tager farve, som forsvinder igen, når det tørrer. Så kan ungerne tegne på bagsædet, uden at mam behøver at frygte for postringen.

8. Hold pause minimum hver anden time. Is er godt. Mange is er meget godt!

Vi kørte både i år og sidste år på ferie i en Ford. I år var det i vires elskede Ford Mondeo, som kan det hele, og det er noget, der kommer til udtryk, når man skal så langt væk som Italien.

For det første kører den rigtigt langt på literen, hvilket betyder, at vores ferie blev markant billigere og mere miljøvenlig, end hvis vi havde købt flybilletter. Vi tankede 4 gange undervejs – og så havde vi benzin nok til alle køreture på destinationen samt ud- og hjemturen. Ret vildt, synes vi selv.

Desuden har Ford som en del af standardpakken, at bilen selv kan finde ud af at holde sig indenfor stregerne i siden af vejen, og hvis man kommer lidt for langt ud i siden, retter bilen selv op. Det giver en følelse af tryghed på de lange ture (og de korte, sådan set). Der er også autopilot, hvilket jeg endte med at blive svært glad for, så bilen holder en indstillet hastighed, så man ikke behøver at have foden på speederen hele vejen ned gennem Europa. Og ydermere har den en feature, som gør, at hvis bilerne foran sænker farten, før vores bil det også (helt automatisk), og så gasser den sgu SELV op og finder samme hastighed igen, når bilerne foran er kommet af vejen. Enormt smart!

Efter at vi er begyndt at gøre rundt i den her Ford Mondeo, som er så intelligent og “selvtænkende” er jeg pludselig begyndt at tro på, at alle biler bliver selvbærende engang indenfor en ikke alt for uoverskuelig fremtid. Det giver en stor tryghed, at bilen “følger med” i trafikken, og megen af den ekstraudstyr, som er med til at gøre de lange køreture mindre belastende, er også grunden til, at Jon har været frisk på at blive ved med at tage på køreferie. Det ér ham, der kører mest, og det har ikke været lige så hårdt for ham, når nu bilen selv har hjulpet til, har han flere gange pointeret – OG så har jeg faktisk kørt mere, end jeg plejer, på årets campingferie. Netop fordi, det har været nemmere og mere trygt og overskueligt.

Så det må være punkt 9 i min liste over tips til kør-selv-ferien! En sikker, sej og miljøvenlig bil, der er med til at sikre en god rejse til en billig penge. 😉

Denne liste kan jo eventuelt gemmes til næste år, eller også kan den findes frem til efterårsferien. Vi snakker stadig om en dag at køre til Berlin med ungerne bagi… ❤️