Verden er af lave, og det har den jo altid været. Problemet i nyere tid er blandt andet vores forbrug og i særdeleshed vores overforbrug. Den samlede verdens befolkning var sådan set kollektivt klar til Luksusfælden allerede i sommer, da det viste sig, at vi allerede da havde brugt den mængde af jordens ressourcer, der var at bruge af, for hele året.

Og vi køber alt for meget. Vi slider det ikke op, vi køber bare noget nyt, når det gamle er gået af mode. Eller inden. Vi reparerer hverken skjorter eller parforholdet – vi skifter bare hele baduljen ud. Både skjorten og ham, den indeholder. Vi er et resultat af den forbrugskultur, vi alle sammen bidrager til, og et symptom herpå er folk, der sover i telt foran Elgiganten, så de kan købe fladskærme for en krone og havene, der flyder over af plastik, fordi verden ikke indeholder skraldespande nok til alt det, vi er blevet trætte af.

Men Black Friday er ikke problemet. Det er jeg, derimod. Jeg og alle mine artsfæller, som skummer fløden på den her kultur, hvor vi gerne vil have det, alle andre har. Jeg tjener penge på, at I, der følger med i mit liv her og på Instagram interesserer jer for, hvor min sofa er købt, hvem der har lavet min kjole og hvordan mine nye støvler er i størrelsen. Jeg blogger, fordi jeg elsker at skrive, og I læser (forhåbentlig) med, fordi I kan lide det, jeg skriver. Men jeg kan kun betale min husleje, fordi firmaer giver mig penge for at dele oplysninger om og rabatkoder til nye tilbud og muligheder for at erhverve sig ting, I mestendels enten har i forvejen eller i virkeligheden ikke behøver.

Jeg er lykkelig for mit arbejde, og det vil jeg helst ikke af med lige foreløbigt. Og jeg er samtidig bekymret for klodens velbefindende – som vi jo alle er i forskellig grad. Jeg bidrager til artens overlevelse ved at opfordre til, at vi er søde imod os selv og hinanden, jeg samler affald op på gaden og i skoven hver gang, jeg ser noget, jeg støtter PlanBØRNEfonden og forsøger at hjælpe til, at børn i Vestafrika kan få en barndom, og jeg tager offentlige transportmidler i stedet for at bruge bilen så tit, jeg kan. Og jeg slukker vandet, når jeg børster tænder.

Jeg synes, det er en knaldgod idé, at vi forbruger mindre! Stensikkert! Og jeg og min familie har aldrig handlet på Black Friday. Men jeg synes altså, det ville klinge hyklerisk, hvis det er mig, der stiller mig op og fortæller jer, at I kollektivt skal boycotte Black Friday sammen med mig. Når vi alle sammen godt ved, at lige om lidt er det december, og så får jeg travlt med at give tips til “julegaven til manden, der har alt” og links til nytårskjolen, I stensikkert kun får brugt én gang…

Så – happy Black Friday til de, der shopper, og god weekend til os andre! 😄❤️