Indlægget er en reklame for NIVEA.

Jeg grubler nogle gange over ordet ’sensitiv’. Jeg har tit snublet lidt over netop det ord, fordi jeg synes, det på én gang beskriver for meget og for lidt. Som om, at man, når man beskriver noget eller nogle med det ord både tager munden for fuld, men samtidig ikke får sagt det hele.

Man ville nok ikke være tilbøjelig til at beskrive mig som særligt sensitiv. Jeg bliver oftere betegnet som lidt af en bulldozer, og de kan ikke rigtigt kaldes sensitive. Jeg er ikke bange for at tale med fremmede, stille mig op i plenum, lave pruttelyde og dele min mening, og selvom jeg selvfølgelig slet ikke er komplet ligeglad med andres mening om mig, bliver jeg ikke slået komplet ud af kurs, hvis nogen kaster negative superlativer i min retning. Jeg går aldrig bevidst efter at blive upopulær, men man kan jo ikke gøre alle glade, og den præmis lever jeg med med ro i maven.

Jeg kender mange, der er mere sensitive i dén forstand. Som i højere grad kan blive hylet ud af den, hvis der er dårlig stemning, og som kan bruge meget energi på at tænke over, om vedkommende mente det personligt, eller om han bare ikke så én, hvis de har vinket til en bekendt på den anden side af gaden, som ikke returnerede hilsnen. Det er mennesker, der er sensitive overfor omverdenen på en måde, der betyder, at de tager meget ind for at tage stilling til det. Spejle sig i det. I de tilfælde kan man måske tale om at sidestille ordet ’sensitiv’ med ordet ’sart’. I den reneste forstand – endelig ikke at misforstå med at være ufleksibel eller selvcentreret, for det er den slags efter min overbevisning sjældent. Bare at disse personer har en skrøbeligere overflade, der lettere kan ridses.

Jeg er ikke sensitiv på dén måde, men jeg synes faktisk, at jeg og min slags godt kan betegnes som sensitive alligevel. Jeg er for eksempel ret følsom overfor andre menneskers humør og intentioner. Jeg tager det ikke nødvendigvis personligt, hvordan de har det, men jeg registrerer det og påvirkes af det. Jeg er meget opmærksom på følelsen af at være blandt de mennesker, jeg deler min verden med – også ture i S-toget, i omklædningsrummet eller i kø ved bageren. Folk, jeg kommer tæt på, bemærker jeg, og de smitter af på mig. Jeg registrerer deres stemning, uden at jeg tager den på mig eller tager den personligt. Med mindre den er rettet mod mig, selvfølgelig. Det føles som en form for sensitivitet også, selvom den ikke er skrøbelig på dén måde.

Måske ligger forskellen i, om man ‘tager’ eller ‘modtager’? I mit tilfælde føler jeg, at jeg samler til hobe af den stemning og følelse, jeg får fra andre, jeg er omkring. Jeg kan lide det, finder det inspirerende og livgivende, og jeg holder meget af det, fordi det giver mig en følelse af fællesskab og sammenhørighed her i verden, som ellers nogle gange kan være kold og svær at forstå. Jeg sorterer gerne i de indtryk, jeg får (den slags kan trænes, har jeg erfaret), så jeg gemmer det gode og kaster det dårlige væk.

Mens de, der er sensitive på den anden måde, i højere grad ‘modtager’. Altså passivt. De ønsker givetvis ikke at blive hylet ud af den, fordi nogle andre sender en stemning ud i universet, men det sker alligevel. Om den så var rettet mod dem eller ej.

Måske giver det, jeg skriver, ikke rigtigt mening for andre end mig selv. I så fald beklager jeg. Jeg kom bare til at tænke på det, fordi jeg gik i gang med at skrive et indlæg om NIVEAs nye serie til sensitiv hud. Cremerne, der ikke indeholder parfume og kontroversielle ingredienser’, beskrives nemlig som at være ’sensitive’, og det ved jeg ikke, om jeg tror, cremer han være.

Men det kan hud! Og hvis man har sensitiv og sart hud, er NIVEAs nye sensitiv-serie et fint match. Den beskytter og plejer nænsomt uden at forstyrre og provokere huden med de indtryk, den helst er foruden.

Jeg er ikke parabeneforskrækket, og jeg hører heller ikke til de 5% af danskerne, der lider af parfumeallergi. Men andre er mere stillingtagende overfor deres skønhedsprodukter – i hvert fald udfra andre kriterier. De vil gerne undgå visse ingredienser og bryder sig ikke om parfume. Og til de folk, er sensitivserien skabt! Så nu kan også folk med sensitiv hud nyde godt af NIVEAs budgetvenlige univers af produkter, som plejer, fugter, booster, styrker og VIRKER. For det gør de sgu! Også de sensitive. ❤️