Billedet tog jeg i morges under min løbetur, hvor der var 2 grader – men meget smukt i skoven.

Jon kom hjem kl. 19.45 i går aftes, og jeg har aldrig set børnene være så glade for at se ham før. Så jeg lod dem læse godnathistorier og hygge sig, og da de endelig sov klokken halv ti, havde jeg tændt stearinlys i køkkenet og dækket op med bøf og bearnaise, så Jon og jeg også lige kunne nå at se hinanden lidt dybt i øjnene, inden han atter i dag skulle til Odense.
Da vi havde rundet en hel masse praktik, og jeg havde rost Jon for at have foldet ikke en eller to men FIRE IKEA-poser med vasketøj, kom vi til at snakke om noget lidt mere verdsligt. “Det er en ret spændende tid, det her“, kan jeg huske, at Jon sagde. Vi talte om, at der er sindssygt mange gode initiativer for tiden. Folk gør noget. Mange gør noget! Og fordi folk er forskellige, gør forskellige folk forskellige ting, og derfor er det som om, at mange ting rykker sig på den gode måde lige nu!

Eksempler:
– En hel masse forældre har fået nok af, at normeringerne i daginstitutionerne ikke er tilfredsstillende, og i stedet for at blive siddende på facebook og skrive sure kommentarer, var der i sidste uge en fuldstændig uhørt stor demonstration, der fandt sted i 59 danske byer samtidig! Folk rejste sig op, tog stilling og agerede på det, og det havde en fantastisk effekt, som umuligt kan siddes overhørig.

– Da jeg for et par måneder siden var overvældet af det faktum, at jeg på én dag hørte om to børn med leukæmi, hvoraf den ene alvorligt manglede stamceller og på Instagram delte min frustration over, at ikke nok var tilmeldt stamcelle- og bloddonor-registret, skete der det, at der i løbet af én uge kom over 5.000 nye tilmeldte! 5.000 mennesker rejste sig op og gjorde noget, og det var enormt rørende at se på!

– I alt for langt tid har danske fodboldfans brugt ordet ‘homo’ nedsættende, når de har ville udtrykke deres mishag med det, der skete på banen, og nu er det blevet nok for den sympatiske og velformulerede fodboldspiller Viktor Fischer fra FCK. Derfor har han valgt at bruge sin position som kendt sportsmand til at tage offentligt stilling og gøre sit for at påvirke til, at det skal stoppe. (Se klippet på nettet – Anders Hemmingsen har eksempelvis delt det).

– Stadig flere mennesker samler sig om at samle affald op i naturen – eksempelvis var der et stort arrangement i Dyrehaven i sidste uge, og der er også flere og flere, der deler deres oprydnings-oplevelser på Instagram under #trashtag, #trashchallenge og mange flere. Der er også rigtigt mange (og løbende flere), der tager problemet op meget tidligere ved at sige nej til sugerør af plastik, engangskopper til kaffe og mange andre ting – simpelthen for at sørge for, at al den plastik ikke ender i naturen eller blever bortskaffet forkert.

2019 startede ud som krænkelsens år. Det virkede meget populært at være krænket over alt fra gamle julesange til forskellige menneskers måde at tale eller leve på, og det resulterede i en masse dårlig stemning på de sociale medier og i kommentarfelter på de store udgivelser.

Jeg tror måske, at vi nu er trætte af at være krænkede?
Vi gider ikke længere sidde med hænderne i skødet og være sure. Vi er færdige med at ulme i ensomhed og stå op dagen efter til en verden, der ligner den, vi i går forlod til fordel for søvnen. Vi er trætte af at være trætte af det, så nu GØR vi noget!
I stedet for at ærgre os over, at folk er nogle svin, når de smider affald i naturen, så samler vi det sgu op! Nej, det var ikke os, der smed det, men resultatet er det samme, som hvis det var: Naturen lider. Og hvis vi bliver ved med at skubbe aben fra os, sker der aldrig noget. Vi kan tale, skælde ud, brokke os og ærgre os, til vi bliver blå i hovedet, men i sidste ende ændrer det ikke noget, hvis vi ikke GØR noget.

Og RIGTIGT MANGE MENNESKER GØR NOGET PÅ RIGTIGT MANGE PUNKTER lige nu! Det er så fantastisk at se! Letz Sushi (som jeg er ambassadør for, derfor må jeg hellere skrive reklame her for en sikkerheds skyld) holder som et andet eksempel i dag alle deres butikker lukket for at markere, at de nu vil være Europas mest bæredygtige sushikæde på alle punkter. Fra til sommer har de ikke mere plastik i deres takeaway-emballade, og de har allerede længe nu kun serveret ansvarlig og bæredygtig fisk, og meget (og stadig mere) af deres fisk er fanget langs kysterne i Danmark på en bæredygtig måde.

Folk fedter ikke med det mere. De gør noget, og de slår det stort op, og det gør det til en ret spændende tid at være i live i! Det er som om, at folk føler ansvarligheden mere personligt, end vi måske har gjort tidligere, og folk, der altid har følt noget, men måske ikke gjort noget, gør det nu. Og vi gør en her masse forskellige ting, og derfor er der sat en her masse forskelligt i gang på alle mulige forskellige områder – og sikke en forandring, det kan skabe! Både i blodbankerne, børnehaverne, på boldbanerne og i naturen. Desuden sker det i fællesskab, og det er altså det næstbedste! Udover at tonen, naturen og verden får det bedre, så er vi også sammen om at løse problemer, at der ér da ikke nogen bedre følelse i verden følelsen af at være en del af noget – og så endda noget GODT.

Det er skide-spændende!
“We don’t need a few people to do everything. We need a lot of people to do a little”. 
Jeg kan ikke huske, hvor jeg har læst det citat (som er citeret frit fra hukommelsen, i øvrigt), men det virker som om, det er det, der står skrevet henover folks køleskabe derhjemme for tiden, og jeg hylder det!

Jeg synes, denne udvikling er fantastisk, og jeg er meget spændt på at se, hvordan den her aktive bevægelse af gensidig support fører os hen! Jeg elsker, at det er som om, at hænderne i stedet for at pege fingre nu bliver brugt aktivt til at løfte, gøre, flytte og være. Det er langt mere inspirerende, og alene herhjemme i Langehjemmet har det fået os til at ændre endnu flere ting og have nogle nye samtaler med ungerne omkring natur og bæredygtighed, fordi jeg har følt mig inspireret af det fællesskab og den følelse af positiv forandring, jeg mærker for tiden.

SKÅL for dem, som gør og tør! Og skål for fællesskabet i det! <3