Det synes ikke sandsynligt, at den her lockdown bliver lempet, før vi i hvert fald er omme på den anden side af påske, tidligst. Der rapporteres stadig om folk, der ikke overholder påbud og dekreter i det offentlige rum, og så længe, det sker, forlænges den tid, hvor vi andre skal blive hjemme. Og alle vi andre håber jo bare, at alvoren snart trænger igennem, så vi kan få bugt med den virus.
Heldigvis er de, der handler efter myndighedernes retningslinjer, i overtal! Og noget, jeg dog håber er kommet for at blive, er den fællesskabsstemning, der de seneste uger har overvældet de sociale medier. Videoer fra Spanien og Italien af folk, der synger eller dyrker fitness sammen fra deres altaner, har spredt sig til Danmark, hvor man synger, klapper og er #sammenalene på tværs af boligkarréer.

Det ville blive lidt gudsjammerligt, hvis vi her i den blinde ende af vores villavej, hvor vi er fire huse, begyndte at synge ud af vinduerne om aftenen, så det er vi altså ikke begyndt på. Og ingen af os har flagstang, så dét nye tiltag kan vi heller ikke støtte. Til gengæld kan vi råbe til hinanden over vejen, når vi sidder på hvert vor fortorv eller sysler med haverne, og det gør vi så, og jeg elsker det! Det er småborgerligt, og det er lige mig! Vi deler tips til forspiring og deslige, og uden at tage munden for fuld, kan jeg vist godt fastlægge, at jeg er den, der har lagt mest ambitiøst ud.

Sidste år var mit første som Havedronning. Jeg startede med ét højbed. Så endnu et og endnu et og endnu et. Så fyldte jeg mit (noget jammerlige og hullede, men alligevel) drivhus op med tomat- og agurkeplanter. Så købte jeg et minidrivhus til et af højbedene, så endnu et, og vupti! En ny lidenskab havde set dagens lys. Det og en fandens masse grøntsager!
Sidste år kom jeg først i gang med at dyrke haven i juni måned, og jeg satte primært ting, som andre havde forspiret og solgt til mig på Torvet i Køge. Derfra nød jeg det så meget, at jeg gik og rodede derude hver eneste dag. Jeg kunne høste lidt løbende, men det var først i slut juli/start august, at vi var noget, der mindede en lille smule om selvforsynende på grøntsagssiden i en periode.

Så i år er jeg overmodig og FULD af selvtillid og tro på projektet allerede inden start! Min plan i år er at dyrke i hvert fald tre gange så meget jord og så i øvrigt at starte tre måneder tidligere! Når jeg alligevel nusser rundt derude hver dag, er det jo ikke den store forskel, om jeg lige vander tre gange så mange plantekasser. For ja, jeg holder det fortsat til plantekasser. Det betyder, at jeg næsten slipper for at luge, og så er det stykke, hvor en køkkenhave ville give mening på græsplænen, fyldt med frugttræer, og de har nogle stride rodnet, jeg ikke vil ned og grave i. Så jeg har købt fem nye højbede til fliserne bag huset, hvor jeg sidste år havde min første succes, og hvor de så vil slå følge med de tre højbede, jeg allerede har, og så har jeg sat fire højbede foran huset på vores nye terrasse. Den indbyder måske ikke lige så meget til det, men der er så dejligt meget sol, og i disse coronatider, hvor vi skal være #sammenalene, er det nu ret hyggeligt at lave havearbejde i forhaven, nu hvor jeg ikke kan invitere naboerne om i baghaven.

I de seneste dage er jeg gået i gang med forspiringen! Man kan jo ikke komme i havecentre, og godt det samme, for det indbyder til kreativ udnyttelse af de muligheder, man har. Jeg har anvendt to æggebakker og så de plastik-containere, jeg fik til overs fra mine stedmoderblomster.

Indtil videre har jeg sået følgende:
Spinat: Jeg spiser rigtigt meget spinat for tiden, efter at jeg siden nytår er begyndt at bestræbe mig på at spise mere grøntsagsbaseret. Det går supergodt, og jeg starter de fleste dage med en grøn smoothieskål med mysli. Så spinat er et must, og ifølge internettet kan det plantes ud ret tidligt. Så jeg har brugt de fire stedmoder-containere, jeg havde, til at forspire spinatfrø.
Tomat: Sidste år gav jeg mellem 20 og 30 kr. pr. tomatplante, som jeg købte henholdsvis på Torvet og i Silvan. Det vil jeg gerne undgå i år, da hele tanken med køkkenhaven også er, at det gerne må være en rentabel affære. Jo mere, der kan genbruges og laves selv, des bedre! Så jeg har forspiret tomatfrø nok til alle de tomatplanter, jeg får brug for. Og så er der vist også, så jeg kan forære et par stykker væk. (Tænker, det er en ret fed værtindegave, men det er måske bare mig?)
Agurk: De tomater, vi fik ud af mine anstrengelser sidste år, smagte superfint og helt som de økologiske, vi normalt køber i Netto. Men agurkerne, åh, agurkerne. De smagte, så englene sang. Så i år har jeg forspiret nok til at forsyne hele vejen!

Broccoli: Jeg havde en økologisk broccoli i grøntsagsskuffen, som var blevet lidt slatten, så nu har jeg stukket den ned i en krukke jord! Ifølge Persille, som driver den her IG, vil den inden længe slå rod og kvittere med nye skud og blomster, der er lige til at spise. Jeg har aldrig dyrket gendyrkning før, men det skal jeg satme til! Mange af hendes forslag kan jo udføres indendørs og duer jo således også, hvis man bor i lejlighed. Og i de kolde måneder.

Bønner: De to høje stiklinger kan jeg ikke tage æren for. De er en foræring fra min nabo, som altså er kommet fra land før mig. Det er bønner, og de vil knasme frem i verden!

Kartofler: Jeg har taget en chance og har lagt læggekartofler i et højbed allerede nu. Jeg har overdækket det med plastik, så solen kan holde lidt på varmen, og det måske slipper lidt lettere, hvis vi skulle have mere nattefrost i vente. Jeg er allerede kommet i tvivl om, hvorvidt jeg har lagt dem dybt nok, og om bemeldte højbed overhovedet er dybt nok. Men jeg var on a roll og fik de læggekartofler af en af mine genboer, så nu forsøger jeg altså.

Mikrogrønt: Jeg har sået chiafrø på en omgang pladevat i vindueskarmen, som Persille anbefaler, og håber således om nogle uger at have nogle små vitaminbomber at spæde mine smoothies op med! Den er også helt ny for mig, men jeg glæder mig til at se, hvordan det spænder an.

Så det er simpelthen status! Mange af de frø, jeg har sat, har jeg købt i Californien, så jeg håber, de kan overleve det danske klima. Jeg gjorde mig umage for at finde dem, der så mest ordinære ud, men nu må vi se. Jeg planlægger at forspirre ærter i dag, også. Oh, the joy! <3 Berta synes, det er hyggeligt med haveprojekter, så i går brugte vi to timer på sammen at nusse rundt.

Hvad med jer, fellow havenydere! Er I kommet fra start? Har I nogle tips, I vil af med? Er der noget, der er særligt godt at så eller plante allerede nu? Please, enlighten me!