Ingen af os aner jo, hvor længe den her lockdown reelt kommer til at vare. Jeg havde lidt glædet mig til at sende Krapylerne i børnehave igen efter de to måneder i USA, men jeg må indrømme, at hjemmetiden efter hjemkomst indtil videre er gået over al forventning. Hugo og Berta ér så glade for at være hjemme igen, hvor de kan lege i haven og på vejen udenfor vores hus + i deres legeværelse i kælderen. De havde jo glemt det meste af deres legetøj, mens vi små-boede i Los Angeles, så det føles vist lidt som om, det hele er nyt.

Indtil videre har vi brugt det meste af alle dagene udenfor, men hver dag laver jeg også et krea-projekt med dem (bager boller, laver ting i krympeplast og den slags), og nogle dage sumper de i sofaen om efter middagen med hver deres iPad.
Jeg blev for nogle uger siden bedt om at teste app’en Monster Matematik, som er lavet til børn fra 4 år, og jeg satte straks Berta på opgaven som testchef, fordi hun lige var den, der var tættest på. Både hun og Hugo har de seneste måneder været meget mere nysgerrige efter at lære tal og bogstaver og hvordan, man bruger dem, end tidligere. Altså meget. Det er noget, jeg hører fra mange af deres venners forældre også, så det må jo ligge til alderen. Ret passende, når de nu skal starte i skole til august.

Noget andet, de er optaget af, er prutter, bøvser og andre kropsudgydelser. Det er så på den anden side ikke nogen ny interesse overhovedet! Men den er knasme ikke blevet mindre i takt med, at de er blevet større.
Spillet går ud på, at man skal løse nogle små, matematiske opgaver, og så skal man putte svaret ned i munden på de to monstre, Bøvse og Muggen. Og så bliver man belønnet med en lang række prutter og bøvser. Berta var bidt fra starten. Hun var egentlig mest optaget af det faktum, at hun kunne. Successen i, at de små regnestykker i langt de fleste tilfælde var noget, hun kunne regne sig frem til. Jeg tror, hun føler, at matematik er for skolebørn, så det, at hun formår det, gør hende meget stolt. Vi hentede den udvidede version, som koster 25 kr., og så blev regnestykkerne gradvist lidt sværere, hvilket gav fin anledning til at instruere hende i, hvordan man lægger sammen og trækker fra, når man ikke har fingre nok til rådighed.

Hugo kom ind, mens vi testede, og han dragedes ærligt talt primært af lydsporet. Det er i sandhed lige ham! Siden har han spillet Monster Matematik mange gange. Han synes, det er fedt, at han kan få regnestykkerne til at gå op, men for ham er det mere flowet i spillet, indsats versus belønning, han synes er sjovt. I starten grinede han meget af prutterne og bøvserne, men nu handler det mest om at gennemføre banerne. Når en bane er gennemført, får man en funktion. I skrivende stund har han netop gennemført en bane i Rejsen Til Snotvulkanen og har vundet muligheden for at sende bøvse-SMS’er med en mobiltelefon fra det ene monster til det andet. 😉

Det er altså et viiirkeligt fint spil! Og ungerne, som de præ-skolebørn, de er, har den perfekte aldersgruppe. Jeg håber lidt, at skaberne bag Monster Matematik laver en lignende app med bogstavlæring også. Det er fedt, det er så fjollet og u-voksent. Vi har løbende prøvet forskellige læringsspil på ungerne, og Berta elsker det, hun vil gerne være klog og stor. Hugo har aldrig tidligere bidt på noget, som han gør på det her. Han synes bare, at spillet er sjovt, men når vi så til aftensmaden kommer til at tale om små regnestykker, bliver han enormt stolt, fordi han faktisk har lært noget, han nu kan bruge til noget. Særligt Hugo har løbende talt om, at han er lidt nervøs for at starte i skole, fordi han ikke tror, det er særligt sjovt, og den opfattelse kunne sådan noget som det her godt være med til at rykke ved. Omend jeg tror, han bliver slemt skuffet over, hvor lidt folkeskolelærere bruger overlagte prutter som belønning overfor deres elever i Dagens Danmark.

Spillet kan hentes her! Man kan prøve den første bane gratis, og hvis man vil have adgang til den fulde oplevelse, koster det 25 kr. Det er jo ikke galt, hvis man nu eksempelvis har skolesøgende børn i de mindste klasser og mangler lidt inspiration til hjemmeundervisningen i disse tider. 😉