Jeg har altid været tung-bløder, hvis det er et udtryk. Kvinder vil vide, hvad jeg mener. 😊

Jeg fik min første menstruation i sommerferien efter 9. klasse. Jeg har nok lidt sent ude, men det var jeg med de fleste ting dengang. Jeg var den sidste til at stoppe med at lege med Barbie-dukker, den sidste, der blev kysset, og den sidste, der fik menstruation. Og særligt det sidste er jeg ret lettet over, for det var altså et bloody mess.

Min mor, far og lillesøster var til fødselsdag hos nogle venner et andet sted i landet, og jeg havde fået lov til at blive hjemme, fordi jeg var blevet bedt om at servere ved en 40 års fødselsdag i en lade i Nedre Lysabild sammen med en veninde. Big stuff! Stort ansvar, og så fik vi hele 500 kr. hver i kulsorte jydedollars. Umuligt for mig at takke nej til!

Mens vi gik og balancerede med perleløg og oksehaler, kunne jeg pludselig mærke tredje verdenskrig bryde ud i mine underbukser. Efter at have gået runden, fandt jeg et toilet, trak bukserne ned og takkede spontant Gud for, at jeg havde taget kulsorte bukser på. Det lignede, at nogen havde kørt et mindre dyr over og placeret det i mine underbukser. Der var blod og klumper overalt både i trusser og på mine bukser. Jeg husker ikke, at jeg blev bange for blodet, men hele praktikken i det var jo ikke så nem. Dengang midt i 90’erne var menstruation ikke noget, man talte så højt om, og jeg var jo på alle måder lidt på udebane. Jeg åbnede toiletskabet, hvor jeg fandt en pakke bind. Men jeg turde ikke tage et. Det ville jo være tyveri. Og jeg ville da ikke stjæle fra de søde mennesker, der havde tilbudt mig den fine tjenertjans. Jeg var stensikker på, at værtinden i huset havde tal på sine Libresse og ved erkendelsen af min brøde ville afbryde musikken, gribe mikrofonen og kræve, at tyven stod frem. Jeg forede i stedet mine underbukser med en halv rulle toiletpapir og fortsatte serveringen. Og sådan løb jeg i rutefart mellem laden og toilettet i stuehuset. Efter under en halv time var papiret gennemvædet af blod, og hele aftenen igennem var mine sorte bukser det samme.

Jeg kom hjem midt på natten, hvor jeg gik i bad og efterfølgende fandt et af mine mors menstruationsbind, og så var der ligesom mere styr på tingene. Og da mine forældre dagen efter kom hjem, kaldte jeg min mor i enrum og bekendte hende nyheden. Det var ikke noget, jeg sådan delte med min far.

Jeg fik p-piller allerede som 15-årig alene af den grund, at mine blødninger var så kraftige. Hormonerne dæmpede dem lidt, og dengang så man ingen harm i at putte hormoner i børn.

Da jeg var 20 år, sov jeg hos en ny kæreste. Vi havde endnu ikke været i seng med hinanden, og vores forhold var ikke videre intimt. (Som tidligere nævnt var jeg lidt sent ude med mange ting). En morgen vågnede jeg tidligt, vred mig ud af skeen og styrtede henover trægulvet mod badeværelset, da jeg mærkede, at der var en byge i horisonten. Jeg havde et natbind på, men det havde ingen effekt. Blodet plaskede ned på begge sider af bindet og ud på gulvet i en lang stråle hele vejen fra sengen og ud på toilettet. Det var, som når man tænder for en vandhane. Han er stensikkert vågnet, min daværende kæreste, men havde situationsfornemmelse nok til at rævesove, mens jeg hentede gulvspand og klud og fik tørret Det Røde Hav op, hvorefter jeg mig en lang tur og skammede mig over det, der var sket.

Siden de kunne kravle og derved følge efter mig på toilettet, har mine børn set mig skifte tamponer. Og siden jeg for et halvt år siden begyndte at bruge menstruationskop (hvis I ikke er skiftet endnu, så gør det!!), har jeg også vist dem, hvordan sådan en fungerer. Både Berta OG Hugo skal lære, vide og vokse op med, at kvindekroppen er genial, og menstruationen naturlig. Ikke ulækker! Blod på knæet er synd, ikke ulækkert, og når vi skærer os i fingeren, stikker vi den gerne i munden. Blod er en del af livet, og en menstruation er tegn på, at man er en sund og rask kvinde, der kan give livet videre. Den skal fandme hyldes, ikke udskammes!

Grunden til alle mine blodige beretninger i dag er, at jeg gerne vil have jer til lommerne! Jeg er jo ambassadør for PlanBørnefonden, og i dag er International Menstruationsdag! Jeg kan godt grine lidt af, at der findes en international nutelladag og en international arbejd-nøgen-i-haven-dag (åh, jo, den findes!). Men jeg har ingen latter og kun begejstrede tilråb til overs for International Menstruationsdag! Det er så VIGTIGT!!

SMS ‘METTEMARIE’ til 1245 for at donere 18 kr.
Mobilepay et valgfrit beløb til 400866 og skriv ‘METTEMARIE’ i emnefeltet

I Kenya, hvor PlanBørnefonden arbejder, stopper pigerne med at gå i skole, når de får deres menstruation. Alene af den årsag, at de bløder fra underlivet. Fordi de mænd, der bestemmer alt, har besluttet, at det er ulækkert og urent. Hvis pigerne ikke er i stand til at skjule blødningen, må de blive hjemme. Vi har her at gøre med nogle voldsomt fattige børn af ligeså fattige forældre, og der ligger ikke lige en 7-Eleven på hjørnet, hvor man kan hente en pakke Tampax. Derfor forsøger pigerne sig med blade, stofrester og andre forhåndværende ting, som de putter i underbukserne og stopper op i underlivet. Det giver dem forfærdelige betændelser og sygdomme, og det kan også være både umuligt og skamfuldt af få helbredt og kan i sidste ende blive meget farligt for pigerne.

SMS ‘METTEMARIE’ til 1245 for at donere 18 kr.
Mobilepay et valgfrit beløb til 400866 og skriv ‘METTEMARIE’ i emnefeltet!

Alle dem, der donerer 18 kr. i dag, udstyrer direkte en pige i Bondo i Kenya med et genanvendeligt bind, der kan bruges i to år! Ved at spendere 18 snoldede kroner, kan man altså brøste sig af, at man har en soul sister i den anden ende af verden, som kan passe sin skole, leve sit liv og er befriet for at skulle bekymre sig om at blive syg, fordi hun er nødt til at putte ting i underlivet for at skjule noget af det allermest naturlige i verden! Det er fandengaleme da en billig pris for sådan en bedrift!

Til lommerne, venner! Frem med mobilen!! Ved at sms’e koden METTEMARIE til 1245, donerer I 18 kr. og hjælper altså en pige i to år! Har man fået blod på tanden (pun intended), kan man også MobilePay’e et valgfri beløb til 400866. Skriv meget gerne METTEMARIE i emnefeltet, for så vil jeg sørge for, at donationerne bliver talt sammen, så vi i morgen i fællesskab kan glæde os over, hvor langt, vi nåede.

SMS ‘METTEMARIE’ til 1245 for at donere 18 kr.
Mobilepay et valgfrit beløb til 400866 og skriv ‘METTEMARIE’ i emnefeltet

Jeg tror på det her! Jeg ved, vi kan gøre en forskel, og I har tidligere vist, at jeres hjerter også banker for de mennesker, der har brug for os! Det her er nemt, enkelt og ligetil. Hjælp en pige – NU! ❤

PS: Måske tænker nogen, at det ville være smart at købe de her piger en menstruationskop. Det tænkte jeg i hvert fald selv. Men hygiejneforholdene, når man bor i en lerhytte 20 kilometer fra en flod eller en sø, er bare ikke til, at man kan holde koppen ren nok til, at den kan blive puttet op i underlivet. Derfor er de her genanvendelige bind den perfekte løsning.