Det er lidt under to måneder siden, at vi kom til at tale med et vennepar om høns. De eneste venner, vi havde i Køge, inden vi selv flyttede hertil. De kommer fra Vesterbro og flyttede ud et par år inden os, og nu bor vi en kilometer fra hinanden.

Jeg har godt kunnet tænke mig høns i et stykke tid, da vi spiser mange æg, og jeg synes, der er noget vanvittigt sexet over det med at være selvforsynende på den konto kombineret med, at hønsene kan omsætte alt overskydende, utilberedt køkkenaffald. Dog synes særligt Jon ikke, at et hønsehold harmonerer specielt godt med, at vi bor i et villakvarter. Vores venner, derimod, bor i et stråtækket hus lige ud mod en skov, ganske ugeneret fra andre huse. Og de har et stort område foran huset, som tidligere er brugt som urtehave, som de havde afset til projektet.

Vi talte om at gøre det til et fælles projekt. Deles om udgifter, om pasning (omend de nok kommer til at passe dem mere i hverdagen end vi), om etableringen og ikke mindst om æg. De seneste to måneder har Jon og Janus gravet ud, gravet voliere-net ned og scoutet Den Blå Avis. Alle dele af hele hønsegården og huset er genbrugsmaterialer. Huset er et gammelt legehus, vi hentede på en trailer, mens indergåerden engang tjene som indergård for et andet hønsehold. Selv det meste af hønsenettet rundt om hønsegården er fundet brugt. Jeg elsker det!

I dag var mændene i Holbæk og hente vores høns. 10 i alt. Seks klassiske æglæggere, som er de røde. De lægger hver i gennemsnit 300 æg om året og er derved de mest træfsikre på det punkt. Derudover har vi købt to stribede og to sorte. De lægger knap så mange æg, til gengæld ser deres æg lidt anderledes ud. Anden farve skal, og sådan. Bare for sjov. Og så har vores i alt fire unger fået ejerskab over hver en høne – og selvfølgelig navngivningsrettigheder. De stribede er Hugo og Bertas, og de hedder Lisa og Hermione Granger. Berta havde egentlig tænkt sig at døbe sin Solrød, men Potter-universet vandt. Vi voksne var dog så vilde med navnet, så vi døbte en af de røde (der kollektivt går under betegnelsen “korpsdanserne”) det, mens de øvrige røde hedder Flammen, Maude, Scholesy (fodboldreference), Erik Bo (endnu en fodboldreference) og Modig. De to sorte høns, som vores venners børn har navngivet, hedder Pop-Bob og Fru Pelle. Yes.

Da vi havde installeret hønseholdet i deres nye og ret luksuriøse omgivelser, holdt vi hønsegilde, grillede pølser og skumfiduser i haven og fantaserede om alle de æggekager, bananpandekager, omeletter og diverse, vi skal nyde i fremtiden! Af egen avl!

Det er ret hyggeligt at have høns. Men det er endnu hyggeligere, at vi har dem med nogle gode venner. Der var engang, hvor man drak sig stive sammen hver weekend. Nu opkalder man høns og bygger hønsegårde sammen i stedet. Eller: OGSÅ. For jeg skal faktisk ud at spise og have drinks i aften, når jeg lige har fået skuret hænderne rene for hønselort. Livet er sgu nice! 😄🐓