Når andre mødre ser på mine eller deres egne børn, bliver fjerne i blikket og saligt udstøder “det går så stærkt” eller bruger hashtagget #stoptiden på Instagram, plejer jeg at være aldeles uenig. Jeg har altid følt, at børnenes alder passer ret perfekt på dem og det liv, vi har levet sammen. Når jeg ser tilbage, passer vores fælles oplevelser, sejre og nederlag, indlæggelser og ferierejser, leverpostejdage og softice-buffetter ret godt med lige præcis 6,5 år!

… Indtil nu. Jeg har, siden vi kom hjem fra Los Angeles, haft aldeles svært ved at følge med. Ved at forstå, at mine børn nu starter i skole, og ved helt at forudse, hvordan de reagerer på forskellige ting. Det er som om, de pludselig er blevet meget store og modne.

Og de har seriøst aldrig været stoltere, end de var i dag, da de startede i skole. Jeg var så glad for, at ingen af dem (og her tænker jeg mest på Berta) var bange eller nervøse. De var bare spændte og lykkelige for, at dagen var oprunden. Jeg læste i morges en artikel i Politiken om, at alle børn har brug for en dyr skoletaske til 750 kr. og splinternyt tøj for at føle, at de passer ind blandt de andre børn, når de starter i skole. Den artikel havde mine unger heldigvis ikke læst, for deres tasker har ikke engang kostet halvdelen af det, Hugo var i shorts, der har i hvert fald et år på bagen, og Bertas kjole har hun arvet fra nogle af vores venners børn. Og de strålede, mine krapyler! Juleaften, go home! Jeg ville ønske, at jeg kunne putte denne her sommerdag på flaske og hænge den om halsen. 🥰

Da skoledagen, som varede to timer, var slut, spiste vi frokost og softice Bone’s, og her til aften ser vi alle fire Harry Potter – Flammernes Pokal, da Jon netop er blevet færdig med at læse bogen for dem, og nu skal filmen ses, inden de starter på femmeren. Pissehyggeligt. Jeg faldt godt nok, som jeg aaaaltid gør, når vi ser Harry Potter, i søvn i starten af filmen, så nu er jeg fortrukket til den gule stol og min computer i baggrunden med en rugbrødsmad.

Jeg KAN ikke komme igennem denne her så sindssygt vigtige dag for mine unger, min familie og mig, uden at jeg sender en lille tanke til Vestafrika og de andre områder, PlanBørnefonden udfører deres vigtige arbejde i. For lidt over to år siden besøgte jeg mit sponsorbarn, Mouchi, i Benin. Jeg er sponsor gennem PlanBørnefonden, som jeg også er ambassadør for, og jeg har med egne øjne set, hvad det er, alle vi, der støtter deres arbejde, er med til at føre ud i livet. Og det er IKKE småting.

Jeg har bare lige et at bede jer om: Bliv sponsor for et barn gennem PlanBørnefonden i dag. Det koster 240 kr., og det er så VIGTIGT. En god skolestart er supervigtigt for os og vores børn, men det er nærmest intet imod, hvor vigtig skolegang er for børn i de lande, hvor PlanBørnefonden arbejder. Skolen er et fristed, hvor børn kan være sammen med andre børn i stedet for at arbejde og hjælpe familien i markerne fra morgen til aften, og så er det også deres mulighed for at opfinde deres egen fremtid – ligesom vores unger får lov til. Da jeg besøgte en skole i Benin, havde de tema-uge, der handlede om, at alle børn er lige og har lige ret til at være her. Der var store plancher med tegninger af børn i kørestole og børn med forskellige handicap. Og selvom jeg var afsted længe inden, at Covid-19 blev opfundet, fyldte hygiejne en hel del, og jeg så, hvordan børnehavebørn fik undervisning i at vaske hænder og lærte, hvorfor det er så vigtigt.

Der er ikke mange tidspunkter på dagen, hvor børn kan være børn i Benin. Men i skolen, omend der ikke er megen dagdriveri, er de det. Og de er der for deres egen skyld. Og det kan de fleste af dem ikke komme uden en sponsor.

Jeg har selv tre sponsorbørn, og jeg har været sponsor gennem PlanBørnefonden i 15 år. Mouchi er mit andet sponsorbarn, som Jon og jeg nu deler på 10. år, og sidste år blev jeg også sponsor for tvillingerne Charles og Faith fra Kisumo i Kenya, som fylder 11 i efteråret. Det sponsorat har jeg gennem mit firma.

Alle sponsorater kan trækkes fra i skat. Både dem, man har som privatperson og dem, man tegner gennem en virksomhed

Der er ingen grund til at lade være. 🥰 Bliv sponsor for et barn og sikr deres skolegang, hjælp deres familie, vær med til at sørge for rent drikkevand, vacciner, undervisning, oplysning og uddannelse til deres forældre og meget, meget mere for under 6 kr. om dagen HER. TUSIND TAK! 💘