Okay, jeg vil anbefale at tage toget til Berlin! Det vil jeg sgu! Jeg er fløjet derned nogle gange og har taget bussen masser af gange, og jeg vil egentlig anbefale enten bus eller tog. Der er nemlig ikke så langt, at det gør noget, og så kan man altså lidt bedre mærke, at man er væk hjemmefra.

En ekstra bonus for mig som køgegenser var selvfølgelig, at jeg ikke skulle ud i lufthavnen eller ind til hovedbanen, som hvis jeg skulle med bus eller fly. Jeg kunne bare tage toget på Køge Nord og så skifte i Ringsted og Hamborg. Der var ingen stop undervejs udover der, hvor jeg skiftede, og det føltes som om, at det gik lynhurtigt, selvom det ret beset tog 8 timer.

Jeg endte på Berlin Hauptbahnhof, og fra jeg var stået af toget der, til jeg var på mit hotel, gik der 11 minutter. Det føltes ret vildt! Når jeg er i Berlin, bor jeg altid i samme område, som jeg boede i, da jeg studerede der i 2007, nemlig i Prenzlauer Berg. Denne gang havde jeg, fordi jeg var i god tid, sluppet med at betale 1.100 kr. for tre nætter på The Weinmeister, som er et “adults only” hotel med nogle skønne værelser og en fed beliggenhed. Og så kan man leje cykler på hotellet, hvilket er den bedste måde at komme rundt i byen på.

Jeg spiste den første aften på Monsieur Vuong, som er en vietnamesisk restaurant, hvor alle danskere ender, når de er i Berlin. Jeg har endnu ikke prøvet at spise der uden at høre nogen tale dansk et sted. Men det er fandme god mad, og deres wonton-suppe er bedre end nogen, jeg har fået andre steder. Og så putter de grapefrugt i colaen, hvilket jeg godt kan lide. 😊

Jeg vil også anbefale Estelle Dining, som ligger på den anden side af Mauer Park i et rigtigt hyggeligt kvarter med flotte bygninger. Lige ved siden af restauranten, hvor jeg fik en skidegod pizza, lå der en fantastisk legeplads.

Det er nemlig også noget af det, Berlin kan, som jeg også elsker Barcelona for, men som København desværre ikke har fanget: Der er fede legepladser overalt i byen. Man skal ikke partout gå langt væk og ind i en park. Og her er man så heldig, at der ligger en nice restautant lige ved siden af, så de voksne kan få en drink, mens ungerne leger. Klart et godt tip, synes jeg. Med eller uden børn.

Jeg spiste en dag morgenmad på What Do You Fancy Love, som er sådan en ret klassisk berliner-café. Højt til loftet, fed udsmykning, gamle træborde og bænke, god kaffe, hvis man er til sådan noget, og gode priser.

Overordnet set er alt lidt billigere i Berlin. Det kan sgu også noget!

Jeg vil også anbefale, at man smuther forbi RitterSport-butikken, hvis man har børn med, selvom jeg sagde noget andet på instagram, da jeg selv var der. Jeg var sgu lidy skuffet, da det egentlig bare er en butik, der kun fører én slags chokolade, I ved. Men man kan så også lave sin EGEN chokolade, så jeg lavede en til hver af mine unger med de ting, jeg ved, de godt kan lide, og de kan sleeeeet ikke få armene ned. Så jeg har skiftet mening. 😊

Jeg synes også, man skal unde sig en tur ned omkring Museumsinsel, altså den lille ø ved Spreefloden, hvor Berliner Dom ligger. Der er såååå smukt, særligt når solen er ved at gå ned. Jeg nyder at cykle rundt og se på kirken og de andre fantastiske bygninger med de store søjler, krydse broerne på kryds og tværs og måske ende i parken overfor kirken, der altid er fyldt med mennesker, og drikke en cola, mens solen går helt ned.

KaDeWe kan også noget. Det helt store stormagasin inde ved Berliner Zoo. Hvis man er til luksusshopping, er det et godt sted, men jeg vil nu alligevel anbefale mestendels at holde sig i Østberlin. Men jeg er selvfølgelig også farvet af altid at have opholdt mig der. Folk er ogsp begejstrede for Kreutzberg, men der har jeg aldrig rigtigt tilbragt så meget tid.

Hov, et sidste spisested, jeg vil anbefale, men hvor jeg glemte at få taget et billede, er Kuchi i Gipsstraße. Hyggelig restaurant med sushi og andre asiatiske retter. Den fineste, lille gård, man kan sidde ude i, og så er det så tilpas gemt væk, at man føler sig lidt indfødt og meget lidt turistet, når man er der. 😊

Jeg er allerede begyndt at tale med Jon om, hvornår vi kan tage toget til Berlin sammen på en kærestetur. Eller måske bare til Hamborg! Det tager kun små fire timer fra Ringsted, og der skulle også være skønt! Meeeen Berlin er noget helt særligt! 💖